Iščete kakšno novo knjigo, ki bi jo prebirali ob večerih? Sistem COBISS omogoča vpogled v najpogosteje izposojeno gradivo v slovenskih knjižnicah. Morda pa tudi vi dobite navdih za naslednjo knjigo!

1. Belo se pere na devetdeset

Na prvem mestu že kar dobro leto kraljuje biografski roman Bronje Žakelj, ki jo skozi življenje spremljajo marsikatera težka izkušnja.

Ganljiv roman o doživljanju bolezni in izgub, o krhkosti medosebnih odnosov, borbi za življenje, upanju in brezupu, strahu, trpljenju in iskanju svetlobe v temi. Roman, ki noče biti samozadostna literarna umetnina, pač pa delo, iz katerega govori življenje samo, z vsemi krutimi bolečinami in udarci. Delo, ki spregovori tudi o tistem ostrem robu bližine smrti, o morju bolečine, po katerem največkrat plava vsak sam.

2. Rac : biografski roman o življenju Radka Poliča

“Z Racem sva bila tri dni skupaj. Intenzivno. Poslušal sem ga. Se smejal njegovim štosom. Občudoval, ko je govoril o svojih predstavah. O sopotnikih skozi svoje življenje. O morju. O ženskah. O svojem otroštvu. Pobalinstvu. Svoji lucidnosti. Govoril je strastno. Brez zadržkov. S tistim, rahlo raskavim glasom. Njegovim. Prijetnim. Človeškim. Predvsem človeškim. Iskrenim. Racevim. Tako, kot ti lahko govori samo prijatelj,” je zapisala avtorica, Petra Pogorevc.

3. Nekaj vam želim povedati

Življenjska pot Vlaste Nussdorfer, tako osebna kot poklicna, je vsekakor tako polna, da se človek sprašuje, če ima morda njen dan več kot 24 ur. Opisuje svoje odraščanje, šolanje, študij, družino, delo na delovnem mestu okrožne, višje in vrhovne državne tožilke, varuhinje človekovih pravic Republike Slovenije in zadnja leta v uradu Predsednika Republike Slovenije kot svetovalke za človekove pravice, socialno politiko in humanitarnost. Poleg tega pa je tu še delo v številnih strokovnih in humanitarnih društvenih dejavnostih in programih namenjenih različnim ranljivim skupinam. Spoznamo njeno delo, sodelavce, odstre nam tudi zakulisje javnih služb, ki jih je opravljala.

4. Virus

Konec leta, ki ga je zaznamoval virus, je med bralce Golobovih kriminalk prišel težko pričakovani Virus. V kleti dolenjske zidanice najdejo v cvičku plavajoče truplo. Primer prevzame Taras s svojo ekipo: Tino, Brajcem in Ostercem. Med preiskavo virus oplazi tudi Birsovo ekipo, ki mora v karanteno. Zločini pa ne mirujejo, saj se kot virus razširijo po različnih koncih Slovenije. Tale Virus lahko bralec premaga v dnevu, dveh.

5. Jezero

Taras Birsa, višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana, se na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Kdo morilec? Je zločin zakrivil osamljeni norec, ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?

6. Ivana pred morjem

Pripovedovalka se iz Pariza vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca. V kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki z eno roko drži njeno petletno mamo, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu? Roman nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi trdi časi po koncu vojne so tako popisani z mehko avtoričino pisavo.

7. Dolina rož

Znova trupla, kriminalist Taras Birsa pa tokrat kot detektivski s.p.-jevec primoran spet sodelovati s svojimi nekdanjimi kolegi z ljubljanske policije pri razreševanju zapletenega zločina. Seveda ni naiven, vendar preživeti je treba. Po tej logiki se zaplete, oziroma ga pohlepni prevaranti in morilci zapletejo v primer tako, da skoraj do zadnjega ne vemo, kdo je žrtev in kdo krivec, tudi sam je za trenutek med osumljenci. Napeto branje na dah, podprto z znanimi lokacijami, iskrivo detektivsko logiko, rekreativnim športom in družbeno angažiranostjo.

8. Hamurabijevi angeli

V Zagrebu izgine Jare Westerlund, ki je zaposlen na finskem veleposlaništvu. Ker preiskava hrvaške policije, razen tega, da ugotovijo, da je Jaretu nekdo grozil, ne pripelje nikamor, se finsko ministrstvo za zunanje zadeve odloči, da na Hrvaško pošlje Daniela Kusimo, nekdanjega vojaka, in Anniko Lehto z ministrstva. Kmalu se izkaže, da izbira Daniela za to nalogo ni bila naključna in da vse poti vodijo k skupini Hamurabijevih angelov – tajni enoti, ki je med vojno na Balkanu v 90. obračunala z vojnimi zločinci in ji je pripadal tudi sam.

9. Zločin in kazen

Revni študent Rodion (Rodja) Romanovič Raskolnikov zagovarja teorijo, da se ljudje delijo na uši, ki niso zmožne velikih dejanj in na redke posameznike, ki so dovolj močni, da lahko vzamejo pravico v svoje roke in lahko zagrešijo tudi zločin, če se jim to zdi potrebno. Tak zločin je upravičen, če je v prid celotni družbi. Raskolnikov na podlagi te teorije zagreši umor oderuške starke Aljone Ivanovne, ubije pa tudi njeno sestro Lizaveto, ki ga preseneti na kraju zločina. Z umorom si hoče dokazati, da spada med tiste posameznike, ki lahko spreminjajo svet. Za vzor si vzame Napoleona. Umor se mu sicer posreči, vendar ga kasneje začnejo obdajati občutki krivde.

10. Sveta noč, zgaran na moč

Adam Kay, nekoč zdravnik, sedaj pa pisatelj in komik se vrača med bralce z božično varianto knjige Tole bo bolelo. Vsi krasijo, pečejo in zavijajo darila, delo v bolnišnicah pa se seveda zaradi prazničnega razpoloženja ne ustavi. Sprejemajo nosečnice, režejo, šivajo, polagajo mavec in odstranjujejo tujke iz najrazličnejših telesnih votlin. S svojimi dnevniškimi zapisi nam avtor na smešen in včasih srhljiv način odstre modro zaveso ob bolniški postelji.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

6 načinov, kako si pripraviti valentinovo praznovanje doma