Zaradi vse večje priljubljenosti diet z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov so se nekatera živila neupravičeno znašla na ‘črnem seznamu’. Torat razkrivamo, katera so to in zakaj jih je vendarle pametno uživati!

Koruza

Ta je na slabem glasu predvsem zato, ker jo pogosto najdemo v pakirani, predelani hrani, ki je zelo revna s hranilnimi snovmi. Toda sveža koruza s storža je zelo zdravo, polnozrnato živilo, dober vir vlaknin, vitamina C ter antioksidantov luteina in zeaksantina, ki skrbita za zdrav vid.

Banane

Veliko ljudi se jih izogiba zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov in predvsem sladkorja, a so banane prav tako dober vir vitamina B6, mangana, kalija in vlaknin. Namig: pojejte jih, ko še niso preveč zrele, saj imajo takrat nižji glikemični indeks.

Kosmiči za zajtrk

Nobene potrebe ni, da se odpoveste skodelici kosmičev za zajtrk, so prepričani strokovnjaki. Izberite polnozrnate, ovsene in jih zmešajte s svežim sadjem in oreščki. Tako boste odlično začeli dan. Pred nakupom kosmičev preverite deklaracijo: na 100 g naj vsebujejo vsaj 3 g vlaknin in ne več kot 10 g sladkorja.

Krompir

Vemo, da moramo zelo omejiti uživanje belega kruha, belega riža in belih testenin. Pri krompirju je drugače, pravijo nutricisti. Krompir je odličen vir kalija in vitamina C, vsebuje pa tudi vlaknine. Pripravite ga lahko pečenega v pečici z rožmarinom, da se izognete kaloričnim smetanovim omakam.

Grah

Čeprav vsebuje več ogljikovih hidratov in sladkorja v primerjavi z neškrobno zelenjavo, se mu ni treba izogibati v velikem loku. Grah je namreč odličen vir fitohranil s protivnetnim in antioksidativnim delovanjem, pravijo strokovnjaki. Poleg tega ima skodelica kuhanega graha kar 7 g vlaknin.