Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le zakaj ne bi šli? Potovanja so za večino nosečnic povsem varna, razen če imate težave ter vam vaš ginekolog pot odsvetuje. Ne glede na splošno varnost, pa zahteva potovanje med nosečnostjo nekaj več načrtovanja – le tako bo potovanje zares udobno in zdravo tako za nosečnico kot otročiča v trebuščku.

 

Ne odrecite se potovanju!

Verjemite, da je lažje potovati noseč kot z majhnim otrokom. Torej se potovanju, če se počutite dobro, nikar ne odrecite – to je vaša zadnja možnost, da s partnerjem čisto sama počneta nekaj nepozabnega ali si privoščita razvajanje. Le previdni bodite, zlasti pri hrani in pitni vodi.

Osnove za na pot

Če lahko čas potovanja določite sami, potujte v drugem trimesečju. Takrat se nosečnice večinoma počutijo dobro, jutranje slabosti so že preteklost. V zadnjem trimesečju zaradi velikega trebuha ne boste več dovolj okretni, hitro boste zadihani, ponovno boste pogosto hodili na stranišče, otekali boste, pa še porod vas lahko preseneti. Zato je idealno drugo trimesečje, ko se nosečnice počutijo najbolje.

Zdrava prehrana

Nosečnice potrebujejo pogoste obroke s kakovostnimi hranili, ki je na poti ni enostavno dobiti – tudi na letalih in letališčih ne. Pripravite si torej sveže in suho sadje, energijske ploščice ter stoodstotni sadni sok.

Udobna obutev

Med nosečnostjo se stopalo poveča tako v širino kot dolžino, zato vam utegne biti hitro neudobno, poleg tega pa se spremeni tudi ravnotežje in to lahko hitro privede do padca ali izvina gležnja. Priporočamo obutev ara, ki bo vam zagotovila popolno prileganje nogi in visoko stopnjo udobja. Obutev ara  odlikujejo odlično kopito, skrbno izbrano mehko in elastično usnje ter zelo mehak podplat in vložki. Vse to bo prispevalo k visokem udobju in mehkobi pri nošnji.

Ne nosite preveč prtljage

Veliko prtljage pomeni veliko napora.  Poleg tega boste zgolj z enim kovčkom na poti z letalom običajno tudi prihranili, saj veliko letalskih družb drugi kovček drago zaračuna.

Ne pozabite na blazine

Ko se vam prične poznati trebušček, bodo vaše hrbtne mišice in hrbtenica pričele trpeti. V avtomobil torej vrzite blazino ali dve, da se boste lahko udobno namestili. Če potujete z ladjo ali letalom, blazin ne jemljite od doma, temveč zanje prosite osebje. Tudi v hotelu vam jih bodo prinesli, če le poprosite na recepciji. Kadar boste še posebej utrujeni, če vas bo bolel križ ali vas bo mučila nespečnost, lezite na levi bok, si dajte eno blazino med kolena, drugo pod trebuh, eno ali dve pa za hrbet.

Upočasnite!

Četudi niste upočasnili svojega tempa zaradi jutranjih slabosti ali bolečin v križu, načrtujte nekaj več časa za vsako stvar, saj boste počasnejši, težje se boste navadili na lokalno hrano, pa tudi privajanje na časovno razliko bo trajalo dlje.

Preverite drobni tisk

Res je, da nosečnost ni bolezen, a preden rezervirate potovanje svojih sanj, vseeno preverite, kakšna so določila za nosečnice – večina letalskih družb ima v svojem pravilniku določeno, do katerega tedna nosečnosti so vas pripravljeni sprejeti na krov letala, prav tako pa ne boste mogli sodelovati pri nekaterih drugih aktivnostih, ki bi se vam na potovanju zdele zanimive – odsvetovali ali celo prepovedali vam bodo določene športe, jezdenje kamel, vožnje v zabaviščnih parkih …

 

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI

Preverite najlepše rajske plaže za zimski oddih!