S koncertom Bee Gesus se nadaljuje koncertni cikel PLEČNIK & A-CAPPELLA, ki bo potekal vse do 8. oktobra v Ljubljani. V koncertnem ciklu se dopolnjujeta glasba in arhitektura. Na štirih slikovitih Plečnikovih lokacijah boste lahko prisluhnili še štirim priznanim a-cappella zasedbam (Gospelovski zbor Bee Geesus & Nuška Drašček, Jazzva, Komorni zbor KGBL, Ingenium Ensemble).

V četrtek, 17. septembra, bo v sklopu koncertnega cikla PLEČNIK & A-CAPPELLA, potekal že drugi koncert. Bee Geesus bodo skupaj z Nuško Drašček nastopili v bežigrajski cerkvi sv. Cirila in Metoda. 

Bee Geesus je prvi slovenski gospelovski zbor. Skupina radoživih pevk in pevcev plete vokale v ubran urbani zvok pod taktirko vidnega akapelista Mateja Virtiča. Svojemu glasbenemu izrazu pravijo gospel fever, zanj pa je značilna energična izvedba črnske duhovne glasbe z močno harmonijo in čvrstim ritmom. Zbor ostaja zvest izvirnemu sporočilu gospelovske glasbe, ki ni danes nič manj aktualno kot v času, ko je pomenilo glasen klic po osebni svobodi in je prinašalo upanje vsem zatiranim. Njihov repertoar predstavljajo priredbe tradicionalnih gospelov in spiritualov ter sodobne umetne stvaritve s pridihom jazza in popa.

Koncert bo potekal v cerkvi sv. Cirila in Metoda ob Vodovodni in Kuzmičevi ulici na Bežigradu, ki ima zanimivo zgodovino. Cerkev je bila postavljena že po Plečnikovi smrti leta 1958 na Vodovodni ulici, po tem, ko so leta 1957 zaradi razširitve Gospodarskega razstavišča podrli staro cerkev sv. bratov Cirila in Metoda, ki jo je Plečnik zasnoval v letih 1933-34 in je vključevala staro, baročno cerkev Sv. Krištofa in njegov prizidek. Lokacijo cerkve je Plečnik še pred smrtjo leta 1957 zakoličil sam. Nova cerkev je bila zgrajena po Plečnikovih načrtih tega prizidka. Gradnjo je nadziral Plečnikov učenec Anton Bitenc, ki je leta 1960 dogradil tudi nenavaden zvonik z dvorano. Notranjost cerkve je ostala praktično enaka notranjosti Plečnikovega prizidka na stari lokaciji.

Koncertni cikel bo 8. oktobra v Plečnikovi cerkvi sv. Mihaela na Barju sklenil nastop skupine Ingenium ensemble pod vodstvom Blaža Strmoleta. Ingenium Ensemble je mednarodno uveljavljena pevska zasedba iz Slovenije, ki se posveča tako izvajanju klasične zborovske glasbe kot tudi sodobnim stvaritvam.

Več informacij je na voljo TUKAJ.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Festival Maribor s koncertom za mobilne telefone