Ko ste nazadnje posodobili svoje aplikacije na družbenih omrežjih, ste verjetno zasledili, da vam le-te sedaj ponujajo možnost kalkuliranja, koliko časa preživite na njih. Nove raziskave namreč kažejo, da je število minut, ko lahko brskate po družbenih omrežjih omejeno, ne da bi pri tem ogrožali svoje duševno zdravje.

Dnevno brskanje po družbenih omrežjih, predvsem Instagramu, kjer lahko preživite ure in ure ter pogledate vse dojenčke, poroke, potovanja, izlete in se pri tem še počutite, kot da vaše življenje ni nič kaj prida, lahko slabo vpliva na vaše duševno zdravje. Pa vendar, težko se je odločiti in se popolnoma ločiti od družbenih omrežij. Četudi za kak mesec ali dva. Nove raziskave kažejo, da vam to ni potrebno storiti, je pa potrebno zmanjšati čas dnevne uporabe družbenih omrežij.

V Journal of Social and Clinical Psychology so nedolgo nazaj objavili raziskavo, ki kaže, da če zmanjšate uporabo določenih aplikacij za zgolj 30 minut dnevno, ne glede na to, koliko časa ste do sedaj preživeli na telefonu ali računalniku, to lahko vodi do boljšega duševnega zdravja. Po njihovi študiji zmanjševanje časa, ki ga preživite na družbenih omrežjih, vodi do tega, da se počutite manj osamljeni. Ironično, kajne? Melissa Hunt, ki je bila glavna raziskovalka pri tej študiji, je še dejala: “Ko pogledamo življenja drugih ljudi, predvsem na Instagramu, je lahko sklepati, da je tuje življenje boljše od vašega.”

Študija kaže tudi, da prekomerna uporaba družbenih omrežih doprinaša k depresiji in osamljenosti, če se z objavami drugih še dodatno primerjate, pa lahko to vpliva tudi na vašo samozavest in slabo samopodobo.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

To je 5 IDEJ, kaj mu podariti za rojstni dan!