Nedavno izvedena raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so začeli teči oziroma se intenzivneje gibati šele v šestdesetih, doživeli bolj zdravo starost kot tisti, ki niso bili nikoli telesno aktivni.

Zdravo staranje so britanski strokovnjaki opredelili tako: da testirani starostniki niso razvili hujših kroničnih bolezni, se niso pojavili simptomi depresije ter fizične ali kognitivne motnje v osmih letih, odkar so začeli teči in so raziskovalci spremljali, kakšen vpliv ima telesna aktivnost na njihovo zdravje. Ko so začeli raziskavo, so bili testiranci povprečno stari 63,7 leta in brez zdravstvenih težav.

Petina brez bolezni

Skoraj petini, 19,3 odstotka, se je uspelo s telesno aktivnostjo uspešno ubraniti omenjenih zdravstvenih težav v obdobju raziskave. Avtorji študije so sklenili, da imajo aktivni 2,5- do 3,5-krat več možnosti, da bodo doživeli zdravo staranje, v primerjavi z neaktivnimi starostniki – tudi ob upoštevanju starosti, spola, kajenja, pitja alkohola, zakonskega stanu in imetja. Kot so zapisali v študiji: „Pomemben pozitivni vpliv na zdravje smo opazili pri testirancih, ki so postali dejavni relativno pozno v življenju.“