Si ne predstavljate goveje ali kokošje juhe brez svežega sesekljanega peteršilja? Peteršilj je dober vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ki krepijo imunski sistem. Povrhu pa je odličen diuretik.

Bogat z vitaminom C

Babice so že vedele, zakaj so ga dodajale k juham, enolončnicam, omakam pa h kuhanemu krompirju, v rižote … Bogat je zlasti z vitaminom C, ki je izjemno pomemben za zdravo delovanje imunskega sistema in mladosten videz kože, kot pomemben antioksidant pa ščiti celice pred prostimi radikali, ki nastajajo kot stranski produkti kemičnih procesov v telesu in škodujejo celicam.

Razstruplja

Peteršilj vsebuje tudi veliko klorofila, ki daje rastlinam značilno zeleno barvo, s tem pa pomaga prečistiti kri, alkalizirati telo ter razstrupljati jetra in ledvice. Kombinacija klorofila in flavonoidov, ki jih je v peteršilju prav tako veliko, pomaga telesu pri lažjem razstrupljanju in zdravljenju, kar je bistvenega pomena zlasti v hladnem zimskem in prehodnem spomladanskem obdobju, ko se pogosteje pojavljajo prehladi.

V peteršilju pa je še veliko drugih mikrohranil, ki jih ne gre zanemariti, kot so vitamini A, K in skupine B pa kalcij, magnezij, fosfor in železo. Dodajte ga k solatam, juham in domačim smutijem, še posebno dobro se ujame s česnom, saj nevtralizira njegov vonj in močan okus, pripravite pa si lahko tudi čaj.

Odličen diuretik

Poleg tega peteršilj pomaga pri prebavi, da vam dodatno energijo, znižuje raven holesterola, zmanjšuje občutek napihnjenosti in deluje protivnetno. Je tudi odličen diuretik, saj spodbuja izločanje vode iz telesa, s čimer prav tako pomaga prečistiti ledvice.

Pripravite si zdravilni čaj: četrtino skodelice svežega peteršilja sesekljajte ter prelijte s skodelico vrele vode. Poparek pustite stati od 5 do 8 minut in nato precedite. Ko se čaj ohladi na približno 40 stopinj C, mu dodajte še sok polovice limone in žličko medu.

PREVERITE še, kako pripraviti 5 zdravih in okusnih prigrizkov!