Ne jemo vedno samo za lakoto, temveč za udobje, lajšanje stresa ali kot nagrado. Toda tovrstno prehranjevaje ne odpravlja čustvenih težav, ki nas pestijo. Te ostajajo, hkrati pa se pojavi še občutek krivde zaradi prenajedanja.

Kako prepoznati vzroke čustvenega prehranjevanja

Ti so zelo različni, na primer vznemirjenje, jeza, osamljenost, izčrpanost, dolgčas, žalost, stres, otroške navade … Pomembno je, da jih prepoznamo, saj lahko samo tako končamo začarani krog čustvenega prehranjevanja in preprečimo hrepenenje po hrani in kompulzivno prenajedanje. To je sicer težje narediti, še posebno če hrano razumemo kot eno obliko tolažbe.

Čustvena lakota

Te ni mogoče zapolniti s hrano in prav tako je ne najdemo v želodcu. Preden se zavemo, pojemo celo vrečko čipsa ali liter sladoleda, ne da bi bili zares pozorni ali ob tem kakor koli uživali. Želja po več je vedno večja, dokler ne začutimo prevelike sitosti.

Imejte se radi

Z neprijetnimi čustvi se soočite, ko se pojavijo, in ne dovolite, da se kopičijo in pozneje upravljajo vaše življenje. Resnica je, da če ne boste ustavili obsedenosti s hrano, četudi bo na začetku boleče in težko, boste hitro izgubili nadzor nad tem in ne nazadnje nad sabo.

Bodite pozorni

Čustvom, ki vas preplavijo, vedno posvetite pozornost. Poleg tega pa se naučite držati vajeti trdno v rokah pri obvladovanju stresa in prehranjevanju za tolažbo. Popravite in odpravite čustvene težave, odkrijte svoje najgloblje želje in strahove, trenutne frustracije pa tudi stvari, ki vas osrečujejo.

Write A Comment