Ne le da je to grda navada, temveč z grizenjem nohtov in obnohtne kožice povzročimo tudi manjše rane in zaradi tega tvegamo bakterijsko ali glivično okužbo.

Zakaj si grizemo nohte?

Grizenje nohtov je običajno nezavedno početje, ki spremlja živčnost, nervozo, neko stresno situacijo. Zato pogosto vidimo, da si ljudje grizejo nohte ob tekmi, pred razgovorom za delo, izpitom, ob napetem prizoru v filmu … Spet drugim je to oblika sproščanja in to počnejo ob branju, gledanju televizije, učenju, telefoniranju. Nohte si grizejo tako otroci, mladi kot odrasli – po raziskavah je med njimi 15 odstotkov odraslih. Do 30. leta starosti pa večina preneha to navado.

Z grizenjem nohtov do zdravstvenih težav

Grizenje nohtov pripelje do otekanja in vnetja dlesni, bakterijskih in virusnih okužb. Ker je obnohtna kožica z grizenjem vlažna, je več možnosti za glivične okužbe. Posledica grizenja so lahko še brazgotinjenje in deformacija nohta zaradi spremenjene rasti nohta.

Kako prenehati z grizenjem nohtov?

Manikira, umetni nohti, lak, rokavice ali preusmerjanje pozornosti so le nekateri izmed številnih poti, kako se odvaditi grizenja. Motivacija, da prenehate gristi nohte, naj bo tudi estetska – zdravi, lepi in urejeni nohti so znak urejene osebe in kažejo na to, kakšen odnos imate do sebe.

 

TUKAJ si oglejte še 8 TOP nasvetov, kako do mladostnega videza!