Želodec vas lahko prepriča, da ste lačni, čeprav v resnici temu ni tako. Preberite naslednje vrstice, preden se zaženete v kuhinjo in izropate hladilnik. Ne bo vas več prelisičil!

Dehidracija

Občutek žeje lahko zlahka zamenjate za lakoto, so prepričani strokovnjaki. In kadar začutite nenavadno ‘lakoto’, najprej popijte kozarec ali dva vode in šele zatem poslušajte telo, ali res potrebuje hrano ali je bilo samo dehidrirano.

Vizualni dražljaji

Ali nenehno spremljate privlačne fotografije hrane na instagramu in posneteke na facebooku, brskate za novimi recepti slastnih jedi in pogosto gledate kuharske oddaje? Prenehajte! Raziskave so pokazale, da je vizualni dražljaj dobre hrane lahko vzrok za to, da pojeste preveč.

Premalo spite?

Manko kakovostnega spanca lahko povzroči, da je hrana videti še bolj privlačna in okusna, poveča se vas apetit in posledično pojeste večje porcije, kot bi jih sicer.

Preveč sladkorja

Hrana, ki vsebuje veliko sladkorja, poruši vaše hormonsko ravnotežje – zlasti je motena proizvodnja leptina, hormona, ki zavira apetit, medtem ko hormon grelin povečuje občutek lakote in vas prepriča, da potrebujete še več hrane.

Alkohol

Ali si kateri zvečer po napornem delovnem dnevu radi privoščite kozarec vina ali kakšen koktajl s prijateljicami? No, tudi alkohol vpliva na leptin in poveča vaš apetit. Ne le da ima že sam po sebi veliko kalorij, temveč vas prepriča tudi, da ste lačni, čeprav niste.

Stres

Če se že danes vznemirjate zaradi pomembnega sestanka ali izpita, ki vas čaka v naslednjih dneh, to prav tako poveča izločanje grelina, s čimer se poveča tudi vaš občutek lakote. Ta občutek je še močnejši, ko ste soočeni s stresnim položajem.

Gledanje televizije

Nedavne študije so pokazale povezavo med gledanjem televizije in preobjedenjem. Kaj se zgodi? Medtem ko ste vi osredotočeni na priljubljeno serijo, ne nadzirate svoje lakote in tega, koliko dejansko pohrustate. Pustite hladilnik pri miru, pred televizijo pa si prinesite samo skodelico čaja in ga počasi srkajte. Pozabili boste na ‘lakoto’.

TUKAJ preberite še, kako zmanjšati porcije brez občutka lakote.