Vodja psihiatričnega oddelka na ameriški Univerzi Stanford trdi, da je najboljše, kar lahko ženska stori za svoje zdravje, to, da ima prijateljice, moški pa, da ima življenjsko sopotnico.

Raziskoval je povezave med človekovim telesnim in duševnim stanjem ter stresom in razvojem bolezni in ugotovil, da ženske z razvojem različnih odnosov med seboj krepijo neko stabilnost, ki jim pomaga lažje premagovati stresne položaje in čustvena razburjenja.

Terapevtski učinek

Z drugimi besedami: ko se družimo s prijateljicami, se poveča izločanje serotonina, hormona sreče, ki izboljša počutje in omili, če ne prepreči depresivna občutja.

Moški pogovori stereotipno potekajo nekako takole: služba, avto, šport, dopust, kakšna beseda o ženskah, tukaj pa se bolj ali manj konča. Kaj pa čustva in občutja? Ne, to ni najbolj ‘moško’, vendar pa jim prav to manjka, in če tega ne delijo s prijatelji, potrebujejo partnerico, s katero se lahko pogovorijo tudi o čustvih in najglobljih razmišljanjih. Ženske so v svoji družbi bolj odprte za ‘resne’ pogovore, zato ima druženje s prijateljicami terapevtski učinek.

Kakovostni odnosi

Zato ko ste v stresnem in napornem obdobju, nikoli ne pomislite, da je srečanje s prijateljicami izguba časa. Na Univerzi Stanford trdijo ravno nasprotno – če ne razvijamo in vzdržujemo kakovostnih medosebnih odnosov, ogrožamo svoje zdravje enako kot s kajenjem!

TUKAJ preverite še, ali je zares mogoče ohraniti strast v dolgoletnem razmerju …