Ali tudi vi s težavo zaspite? Brez skrbi, obstaja nekaj načinov, kako si hitro in učinkovito pomagati.

Zakaj se to dogaja?

Vaš organizem proizvaja preveč adrenalina in kortizola (hormona stresa), kar je lahko posledica občutka tesnobe ali drugih življenjskih dejavnikov, ki vam preprečujejo, da bi potonili v spanec. V nekih ekstremnih situacijah je lahko ta problem tudi simptom motnje cirkadianega ritma (sindrom zapoznele faze spanja), kar pomeni, da se v vašem organizmu hormon spanja (melatonin) sprošča kasneje kot je običajno.

Rešitev:

Dihajte … Kadar se osredotočate na dihanje, vso svojo pozornost preusmerite na funkcije telesa, kar telesu omogoča, da ‘izključi’ proces razmišljanja. Deset minut preden nameravate zaspati, lezite na posteljo in eno roko položite na prsi, drugo pa na trebuh ter globoko dihajte.  Občutite, kako se z zrakom najprej napolni trebuh in potem prsi. Vajo ponovite desetkrat.

Izogibajte se kofeinu … Zadnja dva tedna menstrualnega ciklusa iz vašega vsakdana izločite kavo. V tem obdobju so jetra namreč obremenjena z razgradnjo povečane količine hormonov, kar zmanjšuje učinkovitost obdelave toksinov. Zaradi slednjega se povečuje občutljivost na učinke kofeina. Lahko se zgodi, da tudi brez kofeina ne boste mogli zaspati, saj so v telesu še druge stimulativne snovi, kot sta denimo teobromin in teofilin.

Pomagajte si z zelišči … Nespečnost je najpogosteje posledica čustvenega stanja (povečana proizvodnja hormona stresa). Poskušajte se ji upreti še z baldrijanom, rastlino, ki raste tudi v Sloveniji in uspeva tako v suhih kot vlažnih tleh. Proti nespečnosti se uporablja njegova korenina, ki vsebuje valerijansko kislino, le-ta pa že od nekdaj velja za učinkovito sredstvo, ki deluje proti izčrpanosti, pomanjkanju koncentracije, stresu in težavam s srcem. Korenina se lahko sicer uživa v obliki kapljic, tablet ali čaja.