Dandanes nas na vsakem koraku prepričujejo, da je treba jesti zdravo. Pa vendar, je vsa zdrava hrana, ki jo dandanes priporočajo družbena omrežja in samooklicani strokovnjaki, dejansko zdrava?

‘SMUTI’

Kljub temu, da so smutiji polni sadja in zelenjave, še ne pomeni, da so dobri za raven sladkorja v krvi ali posledično obseg našega pasu. Dietetiki opozarjajo na mešanice iz banan, jagod in drugih drevesnih sladkih plodov, ki lahko v trenutku prekoračijo priporočen dnevni vnos skladkorja, ki je nekje 25 gramov. Še posebej nevarni so kupljeni smutiji, kjer je poleg sadja še dodan sladkor.

Naj bodo vaši jutranji zmešančki čimbolj preprosti, dodajte mu kakšno žlico ovsenih kosmičev, da vas nahrani, a vsekakor se jim izogibajte zvečer, saj takrat vnos sadja res ni priporočen.

ZAMRZNJENI JOGURT – FRO-YO

Res je, da ni tako kaloričen kot sladoled, vendar še vedno ni nujno dober za vas. Zamrznjeni jogurt se zdi zdrava odločitev, morda prav zato, ker je v njegovem imenu jogurt, a vsebujejo veliko sladkorja, sploh tisti, ki imajo kakšen dodan okus. Poleg tega pa vsi dodatki, ki pridejo na zamrznjeni jogurt nikakor ne pomagajo situaciji, četudi se odločimo samo za sadje, je to sadje ponavadi dodatno sladkano. Zato, zamrznjeni jogurt štejte kar pod sladico in ne zdrav obrok.

GRANOLA

Granola je uživala sloves že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Zakaj? Ker je vsebovala manj skladkorja v primerjavi z drugimi izdelki za zajtrk na trgu. Toda dodane sestavine, kot so sladkor, in visoka vsebnost maščob, naredijo še tako zdravo granolo, nezdravo. Seveda pa obstaja trik, ki se mu reče “naredi si doma”, kjer lahko sama vidiš kakšne sestavine dodajaš in si svojo granolo narediš z nič ali res malo sladkorja, pa še preprosto je!

SUHO SADJE 

Edino suho sadje, ki mu med procesom sušenja ni dodan sladkor, bi naj bili grozdje, marelice, suhe slive, datlji in fige. Tako da vsi, ki obožujete posušene jabolčne krhlje, brusnice, mango, posežite raje po kakšnem drugem sadju!