Vsi vemo, da rekreacija pozitivno vpliva na fizično in psihično stanje človeka, a v resnici le malokdo pozna razliko med zmerno in intenzivno vadbo ter njunimi učinki.

Raziskave so pokazale, da veliko ljudi bodisi podcenjuje bodisi precenjuje stopnjo intenzivnosti vadbe. Naj bo plavanje, vožnja s kolesom, tek ali odbojka – vsaka vrsta rekreacije je dobra in učinkovita, če le poznate svoje zmožnosti in jo temu primerno prilagodite.

Rezultati izvedenih študij so namreč pokazali, da ljudje v povprečju ne razumejo, kaj točno pomeni priporočena stopnja napora. V raziskavi, ki je ugotavljala, kaj ljudje vedo o vplivu vadbe na zdravje, je sodelovalo 129 odraslih oseb, starih od 18 do 64, ki zaradi narave dela več ur na dan preživijo v sedečem položaju. Strokovnjaki so najprej izmerili maksimalni srčni utrip repondentov, nato pa jih prosili, da najprej tečejo ali hodijo po tempu, za katerega mislijo, da je lahkoten, potem po zmernem tempu in na koncu intenzivnem (vsak od omenjenih tekov je moral trajati vsaj tri minute). Med tem so sodelujočim merili utrip. Med zmerno vadbo bi se utrip moral povečati na 64 do 76 odstotkov, med intenzivno rekreacijo pa na 77 do 90 odstotkov maksimalnega utripa. Med zmerno vadbo naj bi posameznik tudi še zmeraj lahko govoril, medtem ko bi med intenzivno moral biti zmožen izgovoriti le nekaj besed. Rezultati raziskave so pokazali, da udeleženci niso sposobni oceniti stopnje intenzivnosti. Le pri redkih je med zmerno vadbo utrip namreč narasel na 65 odstotkov ali več, še manj pa jih je doseglo želen srčni utrip med tekom, ki bi moral biti intenziven.

Kako izmeriti maksimalni srčni utrip?

Če niste prepričani, da znate oceniti intenziteto vadbe, med športno aktivnostjo večkrat izmerite srčni utrip. Če ne dosegate 65-odstotni utrip od maksimalnega, pospešite tempo. Maksimalni srčni utrip pa izmerite tako, da od 211 odštejete 64 odstotkov od števila vaših let.

Sedimo in se redimo

Čeprav naj bi veljalo, da se redimo zaradi prevelikega vnosa kalorične hrane, strokovnjaki opozarjajo, da je večji problem kot to sedeči način življenja. V zadnjih 20 letih smo namreč postali manj aktivni in posledično se je povečal povprečen indeks telesne mase (ITM), medtem ko je vnos kalorij bolj kot ne ostal enak. V študiji, ki je obravnavala naraščanje debelosti v povezavi z rekreacijo in vnosom kalorij, so debelost definirali kot obseg pasu, ki pri ženskah presega 88 centimetrov, pri moških pa 102 centimetra. Rezultati so pokazali, da se v povprečju pri ženskah obseg pasu povečuje za 0,37 odstotka, pri moških pa za 0,27 odstotka na leto.

NASVET

Začnite z gibanjem že danes! Če že dolgo niste intenzivno telovadili, se najprej odpravite na polurni sprehod, kasneje pa težavnost vadbe stopnjujte – začnite s kolesarjenjem, tekom, pohodništvom, preizkusite fitnes in skupinske vadbe ter odkrijte svoj najljubši šport!

Write A Comment