Nina Vidmar, oblikovalka unikatnega nakita Bloom de Gemme, je v svetu nakita relativno mlado oblikovalsko ime, a je za svoje luksuzne kose nakita prejela že kar nekaj prestižnih oblikovalskih nagrad.

Z Nino se je o celotni poti, od ideje do nastanka nakita, od semena do razcveta torej, pogovarjala Mateja P. Kristanič.

Fotografije: Andraž Jenkole 

Kakšna je vaša zgodba? Kdaj ste pričeli ustvarjati nakit?

“Bloom de Gemme zgodba se je začela odvijati pred dobrima dvema letoma, ko sem ustvarila prvo kolekcijo nakita pod imenom “lluminated”. Kolekcijo predstavljata dva prstana, trije pari uhanov ter obesek za verižico.

O tem, da bi ustvarila svojo linijo, sem razmišljala že precej časa, kajti želela sem ustvariti nakit, ki bi “ujel” popolnost narave in jo za vedno ohranil v vsej svoji lepoti. Na sprehodih s svojim kužkom sem nabirala podrastje, rože, veje, razne rastline, listje in podobno. Ker tudi sama rada nosim opazen nakit, sem razmišljala, kako super bi bilo ustvariti bogat in unikaten nakit, z inspiracijo narave. Vizija mojega ustvarjanja je ujeti lepoto in edinstvenost narave v določenem trenutku in jih ovekovečiti v brezčasne umetnine iz zlata in dragih kamnov. Povezava med naravo in žensko, za katero ustvarjam.

Prvi kosi nakita so bili ustvarjeni iz inspiracije hortenzijinih cvetov, predstavljeni v bolj abstraktnem dizajnu. V zadnjem času pa se vedno bolj usmerjam v popolnoma organske oblike iz narave, take kot je. Brez pretiranega spreminjanja oblik. Iz narave vzamem recimo listje, podrastje, veje, rože in jih poskušam interpretirati v kos nakita, v njihovi dejanski in edinstveni obliki. Nato iz modelirnega voska ustvarimo prototip izdelka, katerega ulijemo v izbrano kovino in prekrijemo z dragimi ali poldragimi kamni. Ti kosi zahtevajo strokovno znanje in natančnost na najvišjem nivoju. Danes obstaja samo še nekaj zlatarskih mojstrov, ki imajo potrebno strokovno znanje za obdelovanje zahtevnih materialov, kot je recimo titan, ki zahteva izjemno spretnost, saj ne dovoljuje niti najmanjše napak pri rokovanju.

Preden pa sem se dejansko lahko spustila v te vode, je bilo potrebno precej izobraževanja, spoznavanje materialov, tehnik izdelovanja nakita, oblike in karakteristike dragih in poldragih kamnov. Za mano je bilo ogromno ur učenja in preučevanja, preden sem sploh naredila prvo skico nakita in prvi korak do končnega izdelka.

Ime “Bloom de Gemme” v prevodu pomeni “cvetenje draguljev” oz., “cvet dragih kamnov”. Opisuje ideologijo nakita ter materiale, ki jih uporabljamo pri izdelavi nakita.”

Uhani Ruby Wishes.

Kakšne materiale uporabljate?

“Za večino izdelkov uporabljamo zlato in drage ter poldrage kamne. 18-karatno in občasno 14-karatno zlato, če to zahteva stranka. Manj, od 14-karatov, ne uporabljamo. Od vsakega kosa posebej je odvisno, katera kovina je najprimernejša, prilagajamo se vsakemu kosu, težko je vnaprej reči, kaj bo najbolje. Vsak kos zahteva svoj razvoj in edinstven pristop. Veliko je odvisno od velikosti kosa, katere drage kamne želimo uporabiti, tipa nakita, ipd. Načeloma uporabljamo zlato, za večje in težje kose pa titan. Titan je namreč kar 5x lažji od zlata. Kadar ima kos veliko dragih kamnov večje teže, ali zelo veliko kamnov nasploh, se načeloma uporablja titan, da končni izdelek ni pretežek za nošenje. Pri zadnjem kosu nakita, ki smo ga izdelali, gre za uhan “Ivy Earring” (bršljan) in je velik 10 cm ter je v celoti prekrit s smaragdi in diamanti, je za osnovo primeren samo titan. Če bi zanj uporabili zlato, bi bilo uhan praktično nemogoče nositi, saj že dragi kamni, sami po sebi, tehtajo kar nekaj gramov.”

Ivy Earring je velik 10 cm in je v celoti prekrit s smaragdi in diamanti.

Ali je vsak kos nakita edinstven?

“Moji prvi kosi so sicer vsi spadali v kolekcijo pod imenom “Illuminated”, vendar vsak kos nosi čisto svojo zgodbo. Vsak kos je torej edinstven. Nemogoče je ustvariti dva enaka, četudi gre za enak dizajn. Vsaka roža je namreč ročno ukrivljena in implementirana na kos nakita, kar daje vsakemu izdelku unikaten pečat. Tudi izbor dragih kamnov se razlikuje od stranke do stranke, zato ima vsaka uporabnica popolnoma unikaten kos nakita.”

Kako poteka izdelava enega kosa? Kako dolg in zapleten je postopek?

“Celoten proces izdelave unikatnega kosa, zahteva različno dolgo časovno obdobje, odvisno od zapletenosti dizajna in dobavljivosti dragih kamnov. Vsak izdelek se najprej začne kot groba ideja/navdih, vzet iz narave, sledi zbiranje primerkov iz narave. Nato sledi skiciranje. Torej prvi korak celotnega procesa je skica iz vseh zornih kotov, ki nam služi za predstavitev idejne zasnove in kot pomoč pri ustvarjanju prototipa iz voska. Na podlagi skice se ročno izrezlja skiciran kos v posebnem vosku za modeliranje nakita, kjer lahko prilagajamo in izpopolnjujemo dizajn, dokler ne dosežemo želenega izgleda in funkcionalnosti. Nato se voščeni model ulije v zlato, in vse skupaj gre naprej v obdelavo in pripravo za vgrajevanje dragih in poldragih kamnov. Uporabljamo le naravne drage in poldrage kamne. Celoten postopek po navadi traja od par mesecev za bolj enostavne kose, in vse do leta in več, v kolikor je potrebno poiskati redke ali primerne drage kamne. Iskanje kakovostnih in edinstvenih kamnov je namreč lahko dolg in zapleten proces in zahteva poznavanje vsake vrste dragega kamna.

Nakit izdelujejo zlatarski mojstri v Italiji in Sloveniji, ki že desetletja ustvarjajo podobne mojstrovine in imajo za sabo leta in leta izpopolnjevanja natančnega procesa dela. Proces izdelave je zelo dolgotrajno, zahtevno in precizno delo, kjer se čisto vsak kamen ročno vpne v izdelek. Kar spet zahteva ogromno časa in preciznost zlatarskega mojstra.”

Prstan La Prima Ballerina.

Prejeli ste že kar nekaj nagrad za dizajn. Čestitke! Na katero nagrado ste še posebej ponosni?

“Prstana, Emperor’s Ring in Bouquet Ring, iz kolekcije Illuminated, sta prva dva kosa, ki sta prejela nagradi za dizajn. Zato sem seveda nanju še toliko bolj ponosna. Še posebno na Emperor’s Ring, kjer se skozi osrednji kamen – 10 ct turmalin, vidijo diamanti, ki so vgrajeni pod njim v obliki rože.

Zadnji kos nakita, ki je prejel mednarodno platinasto nagrado za dizajn in idejo, je “Sapphire Ring” – unikaten zaročni prstan iz 18 karatnega zlata, diamantov in safirjev. Narejen je po naročilu in nosi posebno sporočilo. Prstan je oblikovan iz elementov, ki imajo vsak svoj in tudi poseben pomen. Gre za prikaz zgodbe v prstanu, ravno zato je bilo stvarjanje prstana zelo zanimiv in edinstven projekt.”

Emperor’s Ring, pri katerem se skozi osrednji kamen – 10 ct turmalin, vidijo diamanti, ki so vgrajeni pod njim v obliki rože.

Ali je vaš nakit naprodaj v kateri od zlatarn, ali je vsak kos delan po naročilu?

“Vsak moj kos je ustvarjen po naročilu in je unikat, zato nekaterih izdelkov ni mogoče videti v živo.

Stranke lahko na podlagi predhodnega dogovora vidijo določene kose, ki jih imamo v osebni lasti in niso na prodaj. Nakit je možno videti tudi na spletni strani.”

Sapphire Ring – unikatni zaročni prstan iz 18 karatnega zlata, diamantov in safirjev, je prejel mednarodno platinasto nagrado za dizajn in idejo.

Kakšne so Bloom de Gemme ženske?

“Bloom de Gemme ženska je edinstvena. Presenetljiva in drzna, kot redka divja roža – težko jo je najti in nemogoče pozabiti. Nekonvencionalna in spontana, ne spoštuje pravil. Je drzna in skrivnostna, uteleša popolno ravnovesje nasprotij, usklajenih s silo ženstvenosti in narave.”