Do zdaj ste verjetno že razvili rutino (pa naj bo tedenska ali mesečna), ki se vrti okoli čiščenja pečice, štedilnika in drugih pogosto uporabljenih kuhinjskih aparatov, toda kdaj ste se nazadnje trudili očistiti svoj hladilnik (in zamrzovalnik)?

Seveda je hladilnik osrednja točka kuhinje, a ker je skoraj vedno založen s hrano, se je stežka spomniti, da ga je treba tudi kdaj pa kdaj očistiti. Ker vaš hladilnik vsebuje vse, od ostankov hrane do surovega mesa, ki ga nameravate speči za večerjo, ga je treba temeljito očistiti in morda pogosteje, kot si mislite.

Kdaj morate očistiti svoj hladilnik?

Poleg tega, da očistite morebitna razlitja, saj preprečijo širjenje bakterij, morate približno štirikrat na leto temeljito očistiti hladilnik – to je dobro opravilo, ko se spremenijo letni časi. Nadaljujte z branjem za več nasvetov o tem, kako vedeti, kdaj je treba vaš hladilnik očistiti.

Ko se hrana pokvari oz. ji preteče rok trajanja

Četudi hrano hitro porabimo, se zna zgoditi, da na kakšno pločevinko ali zaprto plastično posodo preprosto pozabimo. Zato je treba vsake toliko pregledati nalepke z rokom trajanja in odpreti vse plastične pokrove ter zavreči vse, kar je plesnivo ali že krepko preko roka trajanja.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da razen v primeru izdelkov za dojenčke, ki jih ureja zvezna vlada, ti datumi rokov trajanja niso pokazatelj varnosti. Datum ‘Najboljše, če porabimo do/pred’ označuje, kdaj bo izdelek najboljšega okusa ali kakovosti. To ni datum nakupa ali varnosti. Datum ‘Porabiti do’ je zadnji datum, priporočen za uporabo izdelka pri najvišji kakovosti. To ni varnostni datum, razen če se uporablja na  mleku.

Če opazite, da je veliko živil v vašem hladilniku poteklo rok trajanja, je dobro preveriti, ali so še sveža. Vsako živilo, ki je splesnilo, spremenilo barvo ali oddaja neprijeten vonj, je treba nemudoma zavreči. Ko zavržete pokvarjeno hrano, morate mesta, kjer je bila hrana, obrisati z vročo milnico, da preprečite širjenje bakterij.

Po razlitju, zlasti surovega mesa ali perutnine

Da se izognete čiščenju hladilnika pogosteje, kot je potrebno, poskrbite, da boste vso hrano pravilno shranili. Ustrezno shranjevanje hrane je prvi korak, da ostane čim dlje sveža in varna. Vsekakor pa je treba vso hrano pregledati glede kvarjenja ne glede na datume, odtisnjene na embalaži. Če živila niso pravilno shranjena, lahko pride do razlitja ali puščanja, v tem primeru pa boste morali očistiti prizadeta območja vašega hladilnika.
Pravilno shranjevanje hrane je še posebej pomembno pri surovem mesu ali perutninskih izdelkih, saj lahko morebitno puščanje, povezano s temi živili, povzroči širjenje škodljivih bakterij na druge predmete v vašem hladilniku. Če opazite, da je na primer surov piščanec ali zrezek iztekel v vaš hladilnik, temeljito očistite prizadeto območje s toplo milnico. Za dokončanje postopka čiščenja odstranite polico ali predal.

Ko ste v dvomih, zavrzite

Zamrzovalnik naj bi bil nastavljen na temperaturo 0 stopinj ali nižje. Zamrznjena hrana ima na splošno veliko daljši rok uporabnosti kot ohlajena hrana, vendar se lahko njena kakovost po daljšem obdobju začne slabšati. Ko se odločite, ali boste hrano zavrgli, upoštevajte svojo presojo. Živilo bi moralo biti varno zaužiti, ki presega označbo datuma, če je bilo pravilno shranjeno. Vendar naj potrošniki redno ocenjujemo svojo shrambo in hladilnik, spremljajo morebitne spremembe v teksturi in vonju, in po svoji najboljši presoji – če ste v dvomih, jo zavrzite.

Kako očistiti hladilnik

Zdaj, ko veste nekaj več o tem, kdaj očistiti svoj hladilnik, pojdimo na to, kako očistiti enega najpomembnejših delov vašega doma.
  • Pokvarjeno hrano zavrzite. Če niste prepričani, ali je še vedno dobra, jo je bolje vreči kot tvegati.
  • Odstranite police, predale in pladnje za led. Temeljito jih operite z vročo vodo in detergentom (kot je milo za posodo).
  • Notranje stene hladilnika in zamrzovalnika, vključno z vrati in tesnilom (tesnilom vrat), lahko operete z vročo vodo in sodo bikarbono.
  • Nazadnje pustite vrata odprta približno 15 minut, da omogočite prosto kroženje zraka.