To jesen se nadaljuje trend gnezdenja, saj je še vedno veliko dela od doma. Mnogi lastniki stanovanj iščejo načine, kako popestriti svoje prostore, preprosto za boljše počutje, pa še sezona praznikov se počasi pričenja. Poleg barv, so v porastu tudi druge privlačne ideje, kot so kontrastne letve in pisani stropovi. Po dolgih letih gladkih, enobarvnih sten, se vračajo teksturirane obloge.

Oglejte si pet trendov, ki vam naj služijo kot navdih za vaš naslednji DIY projekt!

BOGATI ODTENKI ZELENE

Letos se povsod, v vsaki sobi stanovanja ali hiše, pojavljajo kompleksni odtenki zelene. Pozabite na travnato zeleno in se odločite za odtenek z globino! V kuhinjah se pojavljajo bogati odtenki olivne in žajbljeve zelene, medtem ko globlja zelena dodaja razpoložnje v jedilnice.

KONTRASTNA OBROBA

Obrobe vseh vrst, pobarvajte se! V letu 2021 je postalo zelo priljubljeno barvanje letvic in obrob v drugačni barvi kot so stene. Mnogi okenske police pobarvajo v črno, da dodajo kontrast sicer beli sobi in pritegnejo pozornost na ta arhitekturni detajl, drugače preprost. V trendu je tudi barvanje obrob v drugačnem odtenku enake barve, na primer sivo/belo in belo. Še posebej je ta trend primeren za tiste, ki imate čudovita okna, saj je preprost način, da poudarite najboljše lastnosti vašega doma.

STROP JE NOVA POUDARJENA STENA

Letos je peta stena (tista edina barvna v sobi) pozabljena oz. dobila je preobrazbo, saj vedno več oblikovalcev razmišlja o tapetah, lesenih oblogah in nepričakovanih barvah – ZA STROP! Pobarvajte strop in dobili boste VAU efekt, ki se lahko nadaljuje tudi na eno steno ali pa samo poskrbi za drugačnost prostora na stropu.

MONOKROMATSKI TRENUTKI

Še en trend je ‘kamufliranje’ pohištva in polic tako, da jih pobarvate v isto barvo kot stene. Če želite ustvariti enobarvni trenutek v svojem domu, razmislite o barvanju omare ali knjižnih polic ter stene za tem pohištvom v isto barvo!

TEKSTURA NA STENAH

Da bi stene naredili zanimive, dodajte teksturo in globino. Priporoča se apneno pranje ali tonirani omet. Apnena barva se nanese na steno z grobimi, prekrivajočimi se potezami čopiča, in ko se barva suši, se apno v barvi pojavi kot svetlejše področje na steni. Končni rezultat je stena s subtilnim gibanjem, ki spominja na vrtinčenje oblakov ali razburkano morje.