Plogging prihaja tudi v Slovenijo!  

V času, ko imajo skrb za zdravo telo in prizadevanja za ohranjanje čistega okolja vse večji pomen, je nastala nova oblika rekreacije – plogging. Slišite prvič? Ne skrbite, 8. junija boste lahko plogging preizkusili tudi v Sloveniji.

Če radi tečete, vam je angleški izraz jogging popolnoma domač. Predstavlja lahkoten tek. V zadnjem času pa se je po svetu razširila nova oblika rekreacije, poimenovana »plogging«, pri kateri gre za skovanko dveh aktivnosti – lahkotnega teka (jogging) in pobiranja odpadkov (v švedščini plocka upp). Gre za trend, ki ga bomo Slovenci, ki veljamo za športen in ekološko osveščen narod, po vsej verjetnosti zelo hitro posvojili.

Vsi vemo, da je gibanje ključnega pomena za naše zdravje, počutje in fizično pa tudi mentalno moč. Da tek ne bo koristen le za naše zdravje, ampak tudi za okolico, pa so Švedi izumili plogging, ki teku dodaja še pobiranje smeti. Aktivnost je kaj kmalu prerasla okvirje izvorne države in se razvila v pravo mednarodno gibanje, ki ga bomo, kot kaže, dodobra spoznali tudi pri nas.

Vsi ljubitelji teka bodo namreč že v prihodnjem tednu dobili  priložnost, da preizkusijo to novo obliko rekreacije, in sicer na posebnem dogodku pLJogging, ki ga organizira skupnost adidas Runners Ljubljana. »Tek in skrb za okolje ter nasploh trajnostno delovanje so stvari, ki so po naših izkušnjah tekačem zelo blizu. Nasploh je tekaška skupnost znana kot odgovorna do okolice in spoštljiva do narave. Zato se nam zdi super, da lahko tudi v Sloveniji predstavimo koncept plogginga, obenem pa opravimo svoj trening,« pravi Blaž Strožer, tekaški trener in kapetan v tekaški skupnosti adidas Runners Ljubljana.

Dogodek, ki je brezplačen, bo potekal v sredo, 8. 6., z začetkom ob 18.00 pri piknik prostorih RIC Sava v Ljubljani. Več informacij pa je dostopnih na družbenem omrežju Facebook, v sklopu dogodka AR pLJogging.

Z dogodkom se adidas Runners Ljubljana približajo tudi poslanstvu mednarodnega gibanja »Run for the Oceans«, saj že od leta 2017 pod okriljem adidasa in organizacije Parley po vsem svetu tečejo za čiste oceane in pozitivne spremembe. Tudi letos v družbi tekačev iz celega sveta tečejo za lepši planet. Vsak od nas lahko pri tem pomaga, in sicer s tem, ko si naloži aplikacijo adidas Running in se pridruži izzivu Run for the Oceans. Pri tem štejejo različne aktivnosti – hoja, pohodništvo, nogomet, košarka, tenis, golf in tako naprej. Za vsakih 10 pretečenih minut organizacija Parley iz morij in oceanov odstrani količino plastike, ki je enakovredna teži ene plastenke.