Tudi vi niste ravno jutranji človek? Se velikokrat zbudite prepozno, da bi lahko uživali v zajtrku ali pa si ne uspete niti prav očistiti obraza, ker že zamujate v službo? Nič zato, četudi še niste jutranji človek, vam spodaj predstavjamo pet izjemno preprostih navad, ki vam lahko pomagajo, da se boste počutili bolj jutranje!

Uporabite budilko

Če ste nekdo, ki se za prebujanje zanaša na alarm, se odločite za staro budilka uro in ne za telefon. Potrebna je zelo močna oseba, da svoj telefon uporablja kot alarm in ne vsaj pokuka v svojo e-pošto, priložena obvestila ali novice. Kar pomeni, da začnete svoj prosti dan tako, da dovolite nekomu drugemu, da najprej narekuje, kaj vam je v mislih. Že zdaj se vam verjetno velikokrat zdi, da vaš dan ni pod vašim nadzorom.

Naredite 30-sekundno prakso hvaležnosti

Hvaležnost kot splošna wellness praksa je podprta z veliko znanosti, je pa lahko neverjetno kratka in sladka. Ko ležite v postelji, si recite: »Tukaj sem. Imam blagoslov postelje. Imam blagoslov spanja, sem v zavetju. Upam, da bom zajtrkoval/a.” Lahko se zbudite in se zavedate, kaj že imate – in ste prisotni. To ne bo spremenilo dejstva, da je pred vami stresen dan, vendar vam bo pomagalo zakoreniniti v širši sliki.

Postavite si dnevni namen

Ni nujno, da je vaš namen velik in res ga lahko osredotočite samo na tisto, kar je tik pred vami. Razmislite o eni do treh stvareh, ki jih želite doseči danes, in da, kar je ključnega pomena, »jih realno lahko opravite«. Zapišete jih, da jih ne boste imeli v glavi. Seveda bodo dnevi, ko bo vaš seznam opravil toliko daljši od ene do treh opravil, ki jih je mogoče obvladati, vendar vam lahko s takšnim razvrščanjem svojih namenov pomaga pri soočanju s stresom. Ko svoje najpomembnejše cilje izbrišete s seznama, boste začutili vsaj nekaj občutka dosežka in umirjenosti. Drug način razmišljanja o namerah je, da si zastavite cilj, kako se želite počutiti čez dan ali kako se želite obnašati. Preizkusite in poglejte, kaj vam najbolj ustreza.

Popijte kozarec vode

Zjutraj najprej popijete kozarec vode. Gre za eno tistih neverjetno preprostih navad, ki se takoj obrestujejo. Očitno vas hidrira, kar pomaga ohranjati vaše telo v ravnovesju. Če še nimate rutine, začnite z majhnim in preprostim, da boste lahko čimprej uspešni. Na primer, najprej se navadite spiti kozarec vode. Delajte to nekaj tednov, nato poskusite dodati nekaj raztezanja itd.

Telovadite

Vadba sprošča endorfine, ki lahko odlično lajšajo stres. In tudi vadba je lahko kratka in sladka. Nekateri lahko začnejo svoj dan s tekom na 5 km, treningom dvigovanja uteži v telovadnici, 30-minutnim videoposnetkom o jogi, hitrim sprehodom s psom ali le nekaj minutami nežnega raztezanja. Poiščite nekaj, kar deluje za vaša jutra in ne nekaj, česar nikoli ne boste dosegli in se potem počutili le še slabše.