Romantika na delovnem mestu je neizogibna. To pomeni, da morajo podjetja razmerja na delovnem mestu razumeti in biti nanje pripravljena. Sodeč po anketi na portalu MojeDelo.com, se je zaljubilo ali romantično zapletlo kar 75,7% vprašanih, kar je izjemno visoka številka.

Anketo je izpolnilo 814 ljudi, od tega se jih je na delovnem mestu zaljubilo ali romantično zapletlo 75,7 % (616), svojo izkušnjo obžaluje le 18,7 % (152), preostali je ne.

Seveda pa ima vse svoje meje. Delovno mesto je še vedno delovno mesto in ne mesto za zmenke. Odnosi z zaposlenimi morajo ostati profesionalni. Zato je treba ustrezno postaviti mejo med ljubeznijo in delom, da ta ne poruši odnosov med zaposlenimi vnese nemir v ekipo in posledično vpliva na poslabšanje dobre delovne energije. Romance na delovnem mestu pa imajo dokazano tudi pozitivne učinke na delovno zavzetost, uspešnost zaposlenih in na dobro energijo v ekipi.

Prednosti romantičnega razmerja na delovnem mestu

Obstaja verjetnost, da že dobro poznate človeka, s katerim ste se romantično zapletli, saj ste na delovnem mestu z njim že preživeli nekaj časa in poznate njegov »pravi jaz«. Prav tako imata verjetno veliko skupnega. Ljudje, ki delajo skupaj, so pogosto podobno misleči. Tisti, ki so v romantičnih razmerjih, so lahko bolj produktivni. Morda je zagon sicer posledica občutka sreče in zadovoljstva v partnerskem odnosu, toda običajno so bolj zavzeti in naklonjeni prizadevanjem za izboljšanje produktivnosti. Gotovo je zaljubljenost odličen motivator in prinaša pozitivno energijo, ki se pokaže tudi v odnosu do dela in sodelavcev.

Slabosti romantičnega razmerja na delovnem mestu

Ko se med seboj pomešata zasebno in poklicno, je dejstvo, da s tem izgine naša zasebnost. Postanete lahko predmet govoric, pa tudi namigovanj, če ste na primer v razmerju z osebo, ki vam je nadrejena in se vam očita, da ta odnos lahko prinese vaše napredovanje. Delovno okolje lahko postane stresno in napeto, kadar se v ekipi pojavi par, razmerja moči se porušijo.

Prav tako je za par težko, če se zveza zaključi, še naprej pa si nekdanja ljubimca delita isto delovno ekipo. Takšen odnos lahko razdiralno vpliva na vse zaposlene. V najslabšem primeru lahko pisarniška romanca celo ogrozi vaš ugled na delovnem mestu, lahko vas celo stane službe. Prav zato je zelo pomembno, da so odnosi v podjetju korektni, transparentni in odgovorni, kar pomeni, da razmerja med sodelavci ne skrivamo, temveč o tem obvestimo nadrejenega.

Kaj moramo vedeti, preden se spustimo v razmerje?

  • Spoznajte tveganja, ki jih lahko prinese razmerje na delovnem mestu.
  • Seznanite se s politiko vašega podjetja glede romantičnih odnosov na delovnem mestu.
  • Dogovorite se s partnerjem, kakšen bo vajin odnos na delovnem mestu in kako boste ravnali v primeru, da vajina zveza razpade.
  • Izognite se morebitnim trenjem na delovnem mestu, ki bi jih lahko povzročilo vaše razmerje.
  • Zmanjšate možnost zamer ali obtožb glede pristranskosti ali prednostnega obravnavanja, tako da ravnate etično in profesionalno.
  • Zaupanja vreden partner lahko zelo polepša vaše delovne dni in produktivnost in vpliva na dobro počutje.

Ljubezen na delovnem mestu se nam lahko zgodi, a krmarjenje skozi resno romanco je lahko kar zahtevno, hkrati pa tudi poplačano z osrečujočim razmerjem. Ob odkritih in odraslih odnosih je lahko novo nastala ljubezen velika gonilna sila in vir motivacije, tako za zaljubljenca kot tudi za druge člane ekipe. Vsekakor tudi delodajalci dandanes ta razmerja veliko bolj podpirajo, kot so morda nekoč,” je povedala Monika Burjek, HR specialistka na MojeDelo.com.