Barvanje velikonočnih jajc je za marsikoga najboljši del velikonočnega obdobja in prav zato je potrebno vsake toliko časa zamenjati svojo tehniko barvanja. To veliko noč lahko poskusite nekaj novega. Torej, namesto da pobarvate jajca z barvili za jajca ali uporabite druge barve, se odločite za domača barvila, ki jih zagotovo imate doma!

Nič ni narobe z uporabo barvil za hrano za izdelavo barve za jajca, toda če želite ubrati bolj naravno pot, je izdelava domačih barvil preprostejša, kot si morda mislite. Poleg tega ima uporaba domačih barvil veliko koristi: večina receptov za barvanje uporablja sestavine, ki jih morda že imate v hiši, zato vam ni treba ničesar dodatno kupovati, jajca lahko pojeste, ko so barvana, saj boste uporabili samo užitne sestavine in povrhu vsega boste imeli še manj odpadkov!

MODRO DOMAČE JAJČNO BARVILO

Kaj potrebujete:
– 450 g zamrznjenih borovnic,
– 470 ml vode,
– žlica limoninega soka.

K zamrznjenim borovnicam dodajte nekoliko vode in jih pustite vreti 5 minut. V skodelico ali skledo precedite barvno tekočino in vmešajte žlico limoninega soka.

RUMENO DOMAČE JAJČNO BARVILO

Kaj potrebujete:
– 2 žlici kurkume,
– 470 ml vode,
– žlica kisa.

Kurkumo in vodo zavrite in pustite vreti 5 minut! V skodelico vlijte barvno tekočino in vanjo vmešajte žlico kisa.

ZELENO DOMAČE JAJČNO BARVILO

Kaj potrebujete:
– 450 g zamrznjenih borovnic,
– liter vode,
– žlica limoninega soka,
– 2 žlici kurkume,
– žlica kisa.

Na štedilniku v loncu zamrznjene borovnice in vodo pripeljite do vrelišča in pustite vreti 5 minut. V drugem loncu zmešajte vodo in kurkumo ter prav tako pustite, da vre 5 minut! Prelijte modro barvno tekočino v drugo posodo ter precedite borovnice. Vmešajte žlico limoninega soka. V skodelico vlijte barvno tekočino in vanjo vmešajte žlico kisa. Nato zmešajte 1:1 modro in rumeno tekočino, dobili boste zeleno!

ORANŽNO DOMAČE JAJČNO BARVILO

Kaj potrebujete:
– 2 žlici sladke paprike,
– 470 ml vode,
– žlica kisa.

Papriko vmešajte v vodo in pustite vreti 5 minut. Oranžno tekočino prelijte v posodo in vmešajte žlico kisa!

ROZA DOMAČE JAJČNO BARVILO

Kaj potrebujete:
– 250 g zamrznjenih malin,
– 470 ml vode,
– žlica limoninega soka.

Zamrznjenim malinam dodajte nekaj vode, zavrite in pustite vreti 5 minut. V skodelico ali skledo vlijte barvno tekočino in precedite maline. Vmešajšte žlico limoninega soka.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Spomladansko čiščenje – 5 stvari, ki se jih nujno lotite