Si tudi sami vsako pomlad rečete, da zdaj pa je res čas, da svoje stanovanje ali hišo spravite v red? Da umijete okna ter končno pogledate kaj vse se skriva v predalih komode, ki je niste odprli že od predlani? Z vami delimo 5 stvari, ki jih je potrebno nujno urediti med spomladanskim čiščenjem.

HRANA S PRETEČENIM ROKOM TRAJANJA

Obstaja velika verjetnost, da je vsaj nekaj hrane, ki ste jo hranili, poteklo, zaradi česar je pravi čas za čiščenje hladilnika, zamrzovalnika in shrambe. Uporabite tisto, kar je še pred rokom in si ustvarite jedilnik, kjer boste lahko porabili večino in si obljubite, da se boste več kupovali toliko hrane.

POSODA IN KUHINJSKI APARATI, KI JIH NE UPORABLJATE

Ko ste že pospravili shrambo in hladilnik, preglejte še vso posodo, lonce in ponve ter druge kuhinjske pripomočke. Poskusite reciklirati predmete, ki nimajo osebne ali funkcionalne vrednosti ter razmislite o podarjanju ali prodajanju novih in tistih malo uporabljenih posod. Če se na vaš aparat za blender ali grelnik vode samo nabirata prah, je čas, da jima rečete adijo!

STARI ČISTILNI IZDELKIH IN IZDELKI ZA OSEBNO NEGO

Izdelki, s za osebno higieno in čistočo doma, se kar hitro kopičijo v naših domovih. Izločite vsa čistila in izdelke, ki jim je potekel rok trajanja, skupaj s starimi zobnimi ščetkami, gobicami za čiščenje, ki so samo gojišča bakterij. Od tistega, kar bo ostalo, bodite iskreni in se vprašajte, koliko od teh stvari dejansko potrebujete. Vse kar je potisnjeno v zadnji del omare, si priznajte, ne uporabljate več, zato lahko to tudi zavržete.

(Pri nas že obstajajo trgovine brez embalaže, ki uporabljajo večkrat uporabljeno embalažo, zato lahko vaša embalaža nekomu služi še mesece in leta! Povprašajte v svoji lokalni ‘zero waste’ trgovini!)

OBRABLJENE KOPALNIŠKE BRISAČE IN PREPROGE

Če imate v kopalnici nekaj rezervnih brisač, ko pridejo nepričakovani gostje ali pa še niste uspeli oprati svoje najljubše, potem vredu. A ni vredu, ko pridemo do točke, ko so brisače raztrgane ali niso več vpojne. Takrat je čas, da se ločimo od njih! Enako velja za kopalniške preproge. Razmislite, mogoče pa vaša kopalnica potrebuje dodatno barvo, ki jo lahko vnesete z novo preprogo!

ZASTARELA ELEKTRONIKA

Čas je, da odprete vse predale in pregledate vsako škatlo za elektroniko. Odpletite kable in pospravite čim več majhnih kosov. Obdržite vse nujne stvari ter zavržite vse tisto, česar ne potrebujete. Verjetno nikoli več ne boste uporabljali polnilca za vaš prvi telefon, ali? Nekatera podjetja ponujajo možnost recikliranja, medtem ko lahko še vedno uporabna orodja ali elektroniko donirate kakšnemu društvu.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Spletni koncerti in predstave za vse glasbo in teatro-ljubce