Ali ste v zadnjem času še posebno pod stresom – zaradi službe, njegovih staršev, selitve? Raziskali smo ‘skrivne’ krivce za stres, ki vas bodo morda presenetili.

1 Vaš telefon

Jasno je, da smo postali tako odvisni od telefonov, da je praktično nemogoče, da bi se za nekaj časa odtrgali od njega, a če ste dobesedno prilepljeni nanj, vam lahko povzroča več stresa. Po nedavni študiji, opravljeni na Kent State Univerzi, so bili študenti, ki so bili nenehno na telefonu, bolj nagnjeni k anksioznosti v primerjavi z drugimi.

Zato izključite telefon ali vsaj izklopite zvonjenje, ko telovadite, ste na večerji in zlasti preden se odpravite spat.

2 Družabna omrežja

Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Edinburgh, je pokazala, da so ljudje, ki imajo veliko virtualnih prijateljev na facebooku, bolj pod stresom kot drugi. Zavedajte se, da ne morete zadovoljiti vseh in da vam ni treba nenehno spremljati vseh objav. Če ves čas razmišljate o tem, potem je dobro, da se nekaj časa izogibate družabnim omrežjem.

3 Pomanjkanje spanca

Če vas mučijo motnje spanca, poiščite vzroke za to, se posvetujte z zdravnikom in se resno lotite reševanja te težave. Kakor hitro boste popravili nočni počitek, se vam bo takoj izboljšala kakovost življenja. To pa pomeni tudi manj stresa in depresivnih motenj.

4 Razmetana soba

Ali bi za svojo spalnico lahko rekli, da je sproščujoča? Če se morete umiriti tam, kje se potem lahko? K temu pripomoreta tudi red in čistoča, zato umaknite oblačila s postelje in pospravite sobo, da se boste lažje sprostili.

5 Vaša dieta

Ko so ljudje na strogi dieti – kar je še posebno pogosto po božično-novoletnih praznikih – niso ravno nenehno nasmejani do ušes. Ne dovolite, da vam dieta, ki ste si jo omislili, povzroča stres, raje si zastavite realnejši prehrambni načrt, ki bo vključeval tudi manjše pregrešne nagrade za vaš siceršnji trud. To bo gotovo boljša motivacija za naprej.

6 Nočno brskanje po spletu

Ste želeli samo še enkrat preveriti facebook in twitter, preden se odpravite spat? Strokovnjaki trdijo, da so ljudje, ki brskajo po spletu še dve uri pred spanjem, bolj pod stresom v primerjavi s tistimi, ki tega ne počnejo. Prenosnik raje pustite zunaj spalnice.

7 Pritisk popolnosti

Ko se boste naslednjič znašli v družbi, kjer bo tekla debata o popolnem življenju in da lahko ima nekdo ‘vse’, lahko brez slabe vesti zamenjate temo. Stremljenje k popolnosti povzroča veliko stresa pri posamezniku – in verjemite, nihče nima ‘vsega’! Raje se osredotočite na to, da se v življenju maksimalno potrudite.

Write A Comment