Znano je, da je dobro takoj po telovadbi zaužiti beljakovine (proteine), da telo izgradi mišice, namesto, da bi jih ‘pojedlo’. Toda to naj velja skozi ves dan! Pri redni vadbi telo namreč aktivno porablja kalorije, tudi ko niste v gibanju, in če ne zaužijete dovolj beljakovin, bo organizem iskal hrano v – mišicah.

Zato je pomembno, da na dnevnem jedilniku zmanjšate odstotek ogljikovih hidratov in zaužijte več beljakovin. Tako bo telo porabljalo maščobo, ne mišic, za katere se tako trudite.

In katere beljakovine je najlažje zaužiti?

Zelenjava

V zelenjavi se skriva veliko potrebnih beljakovin, denimo v zeleni zelenjavi – približno 40 odstotkov kalorij v špargljih in brokoliju so beljakovine.

Dodaten nasvet: Če redno in intenzivno trenirate in želite izgraditi mišice, morate še povečati vnos beljakovin, in sicer od 1,5 do 2 grama na kilogram telesne teže, porazdeljeno v 4 do 5 obrokih skozi dan. Pomagate si lahko tudi s proteinskimi napitki.

Stročnice

Fižol, grah, leča, čičerka … Vse stročnice so odličen in okusen vir beljakovin, še posebno če ste vegetarijanci. Zadnje raziskave kažejo, da soja morda le ni tako zdrava, kot smo mislili doslej, zato raje posezite po sezonskih živilih iz domačega okolja.

Jajca

Že za zajtrk si privoščite kuhano ali pečeno jajce, priprava je hitra in preprosta, vi pa boste imeli dovolj energije do kosila. Jajca prav tako vsebujejo veliko železa, ki ga pogosto primanjkuje predvsem ženskam.