Skaza soustvarja in sooblikuje mesta prihodnosti. Sodeluje pri enem najpomembnejših vidikov trajnosti – pravilnem ravnanju z biološkimi odpadki. Njihovo inovacijo Bokashi Organko, večkrat nagrajeno drugo generacijo kuhinjskih kompostnikov, že 5 mesecev uporabljajo nekateri prebivalci trajnostnega mesta Dubaj (Sustainable City Dubaj).*

Zakaj je bokashi kompostiranje okolju in zdravju prijazen ter učinkovit način ravnanja z organskimi odpadki? Ker je celoten ogljični odtis v enem letu pri bokashi kompostiranju za kar 27-krat manjši kot pri navadnem kompostiranju. Pri bokashi kompostiranju se ohrani tudi za skoraj 60 % več hranilnih snovi in za 25% zmanjša količina bioloških odpadkov. Prebivalci trajnostne skupnosti v Dubaju tako na domačem vrtu ali kuhinjskem pultu s pomočjo Bokashi Organka pridelajo kakovostno osnovo za kompost, fermentacijsko tekočino za gnojenje rastlin in biološko čistilo za odtoke, hkrati pa vsak dan skrbijo, da se sklene krog, v Skazi temu procesu rečejo »BIO WASTE LOOP«.

Dokumentarni film »Kako odpadek hrane postane vir novega življenja«

Ta proces so zajeli v dokumentarnem filmu »Kako odpadek hrane postane vir novega življenja«, ki so ga meseca septembra posneli v Dubaju s tamkajšnjimi prebivalci trajnostne skupnosti. Gre za praktičen prikaz sodelovanja s samooskrbno skupnostjo Sustainable City Dubaj, t.i. pilotni projekt, v katerem s Skazinimi produkti, Bokashi Organko kompostniki, prispevajo k zaključenem krogu ravnanja s hrano.

V dokumentarnem filmu, ki si ga lahko ogledate TUKAJ, namreč prikažejo korake, kako odpadek hrane lahko postane vir  novega življenja. Pri Skazi so veseli, da se bodo z dokumentarnim filmom Sloveniji in svetu lahko predstavili tudi v slovenskem paviljonu na EXPO 2020 v Dubaju, 4. novembra 2021 ob 11. uri po lokalnem času.

*Sustainable City Dubai na obrobju Dubaja služi kot mednarodni vzor visokokakovostnega trajnostnega življenja. Predstavlja vizijo trajnostnega bivanja, saj so okolju prijazna in samozadostna skupnost, ki proizvede več energije, kot je porabi. Njihove prioritete so ekološka prijaznost ter nov vidik urbanega oblikovanja in razvoja mest prihodnosti.

Kako je prišlo do sodelovanja s trajnostno skupnostjo v Dubaju?

Trajnostna skupnost v Dubaju, ki uporablja kompostnike Bokashi Organko, je imela pri implementaciji pokrite vse rešitve za krožno delovanje, razen za upravljanje z odpadki hrane, zato so se tu priključili v Skazi in jim s svojimi produkti ponudili optimizirane ter stroškovno ugodnejše možnosti. Svetovanje na področju krožnega delovanja je sicer ena od storitev, ki jih izvajajo v Skazi. Njihov cilj je najti čim več skupnosti in občin, ki bi si s krožnim delovanjem odpadne hrane želele zmanjšati stroške transporta in s tem posledično prispevati k bolj zdravemu okolju.

Pri Skazi želijo zbuditi zavedanje, da odpadla hrana ni odpadek, temveč vir novega življenja fermentirane odpadke hrane lahko skupnosti s posebnimi postopki predelajo v kvaliteten kompost in ga kot takega vrnejo prebivalcem, ki ga bodo uporabili na svojih vrtovih in poljih.

Na podoben način kot s trajnostno skupnostjo v Dubaju sicer že sodelujejo tudi z organizacijami v Ekvadorju, Čilu, ZDA, na Portugalskem. Cilj je sodelovanje s podobnimi skupnostmi po svetu še razširiti.