Kdo je heroj, ali kaj si pod besedo heroj predstavljamo, je pogosto stvar lastne interpretacije. A se z razlago Eve in Alje, ki pod blagovno znamko Her-O, ustvarjata keramične faluse, absolutno strinjamo. Po njunem mnenju je HEROJ vsak človek, ki se ne boji svoje individualnosti. Heroji smo vsi, tako ženske kot moški, ki se ne bojimo lastne seksualnosti. V svoje roke jemljemo kvaliteto spolnosti in erotičnih užitkov. In le s spoznavanjem samega sebe, lahko zgradimo kvaliteten ter zdrav odnos z drugimi.

O ročno izdelanih keramičnih falusih, Her-o-jih, se je z Evo in Aljo pogovarjala Mateja P. Kristanič.

Od kod ideja za vajin izdelek in blagovno znamko? Od kod ime (ki je zelo izvirno in zelo pomenljivo), od kdaj ustvarjata …?

“Her-O je več kot blagovna znamka, oziroma izdelek. Je pravzaprav projekt, ki se je rodil zelo spontano. Nastal je kot želja dveh mladih deklet, Eve in Alje, po bolj poglobljenem in spoštljivem diskurzu na temo spolnosti. Predvsem masturbacije in orgazma pri ženskah, ki sta v današnji družbi še vedno tabuizirana.

Ime se je tako kot ideja za projekt, rodilo kar samo. Ko sva kovali poslovni načrt, sva na radiu zaslišali pesem z besedilom: »If you need a hero, just look in the mirror.« To je bil trenutek, ko sva se samo spogledali in vedeli, da sva našli ime in nastal je Her-O.
Her-O, se lahko prebere kot HERO (heroj) in predstavlja kipec, ki opogumlja, da se lotimo raziskovanja lastnih užitkov. Hkrati pa se lahko bere tudi kot her O, v prevodu Njen O (njen orgazem).

Želeli sva ponuditi izdelek, ki ne ponuja le potencialnega užitka, ampak predvsem odpira izhodišča za pogovor o spolnosti. Zato tudi spodbujava, da se najinih keramičnih falusov ne skriva po predalih, ampak se jih ponosno postavi na police.

Projekt je bil ustanovljen poleti in od takrat tudi skupaj sodelujeva pod okriljem Her-O. Eva, pa se kot diplomirana slikarka, pod umetniškim imenom Eva Prepeva, s keramiko aktivno ukvarja že vrsto let.”

“Želiva govoriti o seksu brez esence seksizma.”

Kako izgleda izdelava keramičnega falusa? Kako zahteven je postopek in kako dolgo traja?

“Izdelava je zares ključnega pomena. Želiva namreč, da so vsi najini izdelki resnično dovršeni.

Glina je čudovit naraven material, ustvarjanje z njo pa zahteva svoj čas, zbranost in potrpežljivost. Vsak kipec se rodi iz gmote gline, ki gre nato skozi več faz oblikovanja. Najprej se glino skrbno oblikuje v željeno obliko in velikost. Keramični falusi so namreč na voljo v treh velikostih.

Nato so kipci prvič žgani in glazirani z jedilnimi, koži prijaznimi barvami. Po tem sledi ponovno žganje na visoki temperaturi, ki doseže kar 1200°C in naredi keramiko odporno in neporozno.

Skrb za kakršnekoli poškodbe med uporabo je zato povsem odveč! Najini kipci so trdni in ob primerni uporabi, zelo vzdržljivi ter odporni. Priporočava, da falus za prijetnejši občutek, pred uporabo po želji nekoliko segrejete pod vročo vodo ali v rokah.

Kipcev namenoma ne delava po kalupu, ampak je vsak ročno oblikovan. Tako, kot je edinstveno vsako telo, tako so edinstveni tudi kipci Her-O. Vsaka stranka prejme unikatni kipec, pakiran v lični darilni embalaži.”

Kdo je vajina ciljna publika?

“Keramični falusi so pravzaprav namenjeni vsem, čeprav ime nagovarja ženske.

Ker ima kipec lahko tudi zgolj dekorativno vrednost, je namenjen vsakomur, ki mu je ta všeč, ne glede na starost in spol.

Kar se tiče uporabne vrednosti, pa prav tako ni omejitev, saj je njegov namen, da nudi užitek ženskam, moškim, parom …”

“Najine Her-Oje dojemava kot sprožilce diskurza, ki rahljajo ozračje in nudijo odskočno desko za pogovor o temah, ki nam vzbujajo nelagodje.”

Ali “heroje” izdelujeta tudi po naročilu, sprejemata želje?

“Zaenkrat želiva predstaviti prvo linijo Her-Ojev. To je trojica keramičnih falusov, poimenovanih po slovanskih bogovih: Perun, Veles in Svarog.
Vsekakor pa bova videli kako se bo projekt razvijal in se bova po potrebi prilagajali individualnim željam, prav tako pa bova od časa do časa ponudili tudi kak unikaten falus za posebno priložnost. Meja ni.” (smeh)

Vajino „poslanstvo“ je podiranje tabujev, ozaveščanje o spolnosti, informiranje, odkriti pogovori o spolnosti … Kako smo odprti, dovzetni za teme o spolnosti?

“Ja, tako je. Glavni namen projekta je vzpostavitev spoštljivega diskurza o spolnosti, o lastnem telesu in užitku ter mejah užitka, brez hihitajoče konotacije. Želiva govoriti o seksu brez esence seksizma. Želiva govoriti o telesu, o ljubezni in o medsebojni povezavi obojega.

Čeprav smo kot družba na videz čedalje bolj odprti za vse, saj ni nikjer več meja in tabujev, smo po drugi strani zelo zmedeni.

Prepogosto ne ločimo razlike med intimnostjo in sramom ter po drugi strani med odprtostjo in vulgarnostjo.

Še vedno se ženska v spolnosti marsikdaj pojavlja kot objekt, kot nekdo, ki  le “da seks“ in sama od tega nima prav veliko.

Tudi spolnega nasilja je žal ogromno. Pred pričetkom projekta se tega pravzaprav nisva zavedali. Danes pa sva naravnost ogorčeni. Po prebiranju nekaterih zapisov, se spolno nadlegovanje v naši družbi tudi precej tolerira in komercializira. Nekatera dekleta se že v vrtcu in v osnovni šoli soočijo z nadlegovanjem in problematika tega ni nikoli primerno naslovljena. Žrtvam se dejanja opravičujejo, češ “fantje bodo fantje”, ali pa “če te šlata, pomeni, da si mu všeč”. To je popolnoma narobe, zato meniva da je potrebno začeti vzgajati družbo v duhu, ki uči, da so taka dejanja nedopustna.

Tukaj pa seveda nikakor ne gre zapostaviti moških. Ti so vse prepogosto tudi sami žrtve patriarhalnega sistema. Marsikdaj ne upajo in ne smejo pokazati nežnosti in ranljivosti. Družba, vrstniki, družina in okolica jim vsiljujejo vlogo mačistične figure. Vendar veliko moških dejansko živi pod bremenom družbenih pričakovanj.
Meniva, da ima vsak posameznik pravico, da izrazi svoje želje, potrebe in pričakovanja. Vendar na spoštljiv način.

Zato najine Her-Oje dojemava kot sprožilce diskurza, ki rahljajo ozračje in nudijo odskočno desko za pogovor o temah, ki nam vzbujajo nelagodje.”

»Dobivava vse več potrditev, da si predvsem ženske želijo bolj odprtega diskurza na temo spolnosti.«

Kje je mogoče kupiti Her-o?

Her-O keramični falusi so na voljo v najini spletni trgovini.

Prav tako se jih lahko naroči tudi preko Etsy platforme: TrueHerOForU.

Ali pa naju poiščite, pišite in sledite na družbenih omrežjih: Facebook in Instagram.