Kdor dobro pozna Maribor ve, da je na vogalu Kopitarjeve in Partizanske ulice, že dolgo vrsto let, poročni salon. Poročni salon je tik  pred pričetkom pandemije koronavirusa dobil povsem nov videz, kasneje pa tudi ime. V Vajini Romanci so svoj dom našle nove poročne obleke in postale del poročnih zgodb širom Slovenije. Salon vodi Maja Plajh Kobale, ki s svojo ekipo zagotavlja izbiro poročnih oblek v koraku s časom in trenutnimi trendi. V njem se bohotijo bele poročne obleke, bleščice, til in čipka, ki čakajo, da se vanje zaljubi še ena bodoča nevesta, kakor tudi svečane obleke, moške obleke in dodatke za poroko.

Z Majo je o poročnih trendih, obisku poročnega salona in vsem ostalem, kar spada k poroki, vibala Karin Kočevar.

Poročni atelje Vajina Romanca

Za vsako nevesto je poročni dan eden najlepših dni v njenem življenju. Velik faktor pri tem igra tudi izbira poročne obleke. Kdaj in kako začeti z izbiranjem poročne obleke?  

“V povprečju pridejo neveste nekje 8 mesecev pred poroko. To je povezano s tem, da se večina porok odvija pomladi in poleti, kolekcije pa pridejo v salon jeseni. S tem si neveste zagotovijo največjo izbiro prostih oblek za svoj termin. Običajno pridejo v salon z eno do dvema spremljevalkama, pogosto z že izdelano vizijo, kakšno obleko bi rade imele. Spodbujamo to, da si neveste obleke ogledajo že na spletu in vedo približno v katero smer bi rade šle z izbiro obleke.

Veliko nevest se odloči, da bo pred poroko obiskalo več poročnih salonov. Kako se temu izogniti in takoj najti “tistega pravega”?

“Potrebno se je zavedati, da ima večina salonov iste dobavitelje. Tukaj govorimo o približno 100 dobaviteljih, katere imamo na razpolago vsi saloni. Vsi imamo iste tipe oblek, saj vsi sledimo trendom in obiskujemo sejme. Zato lahko v vsakem salonu najdeš podobne tipe oblek, ki zadovoljijo vsem željam.  Predlagala bi, da se neveste odločijo lokacijsko in obiščejo tisti salon, ki jim je najbližje in ne zapravljajo časa in si delajo stroškov. Velikokrat je tako, da se nevesta zaljubi v prvo obleko, ki jo proba, saj je ta ponavadi tista, ki ji je najprej padla v oči, nato pa se po obisku večih salonov spet vrne.”

Ko nevesta izbere salon in rezervira svoj termin za pomerjanje, so kakšni nasveti, ki bi jih bilo dobro upoštevati pred obiskom?

“Zavedamo se, da veliko nevest gleda kakšne oddaje, kot je ‘Say Yes To The Dress’, kjer je z nevestami veliko število družic in družinskih članov, ki sodelujejo pri izbiri obleke. Treba se je zavedati, da je veliko število spremljevalk lahko zelo moteč faktor za nevesto, saj to pomeni več različnih mnenj, ki bi jih morala upoštevati. Vsak, ki pride zraven na pomerjanje, mogoče že nezavedno podaja svoje mnenje, kot recimo, da si naj nevesta proba stil princeske ali pa satenasto obleko, čeprav si morda sama tega ne želi. Sama priporočam, da nevesta pride na pomerjanje z mamo, sestro, če jo ima, in pričo, tako da največ tri osebe, ki pa se naj zavedajo, da šteje mnenje neveste, katero dodatni predlogi samo zmedejo. Priporočljivo je tudi, če ima nevesta dolge lase, da so le-ti speti. Tako lažje pomerjamo obleke in se ne zatikajo za gumbke in zadrge.”

Maja Plajh-Kobale, lastnica poročnega salona Vajina Romanca

Je treba najprej najti obleko ali najprej lokacijo za poroko? 

“Najprej se določita lokacija in tip poroke. Dobro je vedeti, kakšen tip poroke bo, da lahko temu primerno izberemo tudi obleko. Jasno je, da vsaka obleka ne paše k vsaki lokaciji. Zato svetujemo, da se najprej določi lokacija, nato recimo glasba in se nato pride v poročni salon. Pomemben pa je tudi datum, da lahko obleko izberemo glede na letni čas.”

Letošnji trend, ki bi ga izpostavila je definitivno svetleči til ter bleščice vseh vrst.

Kako svetujete bodočim nevestam, ki še nimajo izdelane lastne predstave o svoji obleki?

Dostikrat je tako, da ko punce gredo čez obleke, jim nekatere takoj padejo v oči. Morda res nima ideje, ko pride v salon, a se hitro pokaže, kaj jim je všeč, kaj jim je ljubše. Če nato takšna obleka pristaja na njihovo postavo, potem nimamo težav, sicer pa jim tip obleke priporočamo mi, svetovalci. Mi smo tukaj, da povežemo obleko s tipom postave, tenom kože in barvo las. Zato polagam na srce vsem bodočim nevestam, da se naj prepustijo, da poslušajo nasvete in si dovolijo stopiti iz nekih svojih okvirjev. Dostikrat se na koncu zgodi, da so neveste navdušene nad čistom drugim stilom in barvo, ko nam pustijo, da jim pokažemo nekaj po naši presoji.Mi imamo znanje in izkušnje, vemo kaj bo določeni osebi lepo pasalo, vemo kaj bo skrilo to, kar želi skriti in poudarilo to, kar želi poudariti.”

Kakšni so trendi za prihajajočo sezono porok?

“Letošnji trend, ki bi ga izpostavila je definitivno svetleči til ter bleščice vseh vrst. Gre za spodnjo plast tila, na katerem so razni vzorci, od cvetja do listja, nato pa še bleščice. Tega je letos res veliko. Vse se sveti in je izjemno lepo. Zelo aktualen je tudi ‘V izrez’, ampak seveda je to odvisno od neveste, glede na to kako se v takšnem izrezu počutijo.”

“Vedno več je povpraševanja po ivroy in nude odtenkih poročnih oblek.”

So kakšne spremembe, ki so se na področju poročnih oblek drastično spremenile v preteklih letih? Se morda več nevest odloča za kakšne drzne barvne kombinacije in ne samo odtenke bele?

“Če bi nekaj morala izpostaviti, je to definitivno barva. V zadnjem času je vse manj povpraševanja po snežno belih oblekah. Neveste so veliko bolj navdušene nad ‘ivory’ in ‘nude’ odtenki. Isto tudi pri materialih, po satenu je v zadnjih letih nekoliko manj povpraševanja. Glede živih barv pa bi rekla da ne, sploh pri nas ne. V salonu sicer imamo možnost roza, mareličnih in zlatih oblek, ampak se zanje odloča še vedno zelo malo število. nevest. Neveste sicer vedno bolj sledijo trendom, a pri barvah ne stopajo daleč od odtenkov beline.”

Pa če se še nekoliko dotaknemo gostov na poroki. Kako izbrati obleko za pričo, mamo in/ali družice? Pa seveda še nekaj besed o črni barvi na poroki, da ali ne?  

“Ponavadi neveste določijo eno barvo, ki se je nato priče in družice držijo. V zadnjem času je zelo priljubljena ‘infinity dress’, gre za enako obleko, ki se lahko zaveže na različne načine in tako pridobimo enoten videz. Je pa vse odvisno od tega, kakšno idejo ima nevesta o poroki. O črni pa tako: načeloma se ne priporoča, je pa dejstvo, da je črna barva pojem elegance. Meni osebno ne daje negativnega vtisa na poroki. Menim, da so to vse bolj spreminja in si veliko gostov izbere črno barvo.”