Knjižna novost: Prehranski kompas

Pri založbi Učila je izšla knjiga Prehranski kompas, v kateri nemški prehranski strokovnjak Bas Kast opravi s kaosom, ki vlada na področju prehranskih smernic ter se onkraj modnih trendov in ideologij spopade z vprašanjem, kaj je res zdravo in zakaj so celo ‘uradne’ prehranske smernice pogosto napačne.

KAJ NAJ JEM?

To preprosto vprašanje je danes postalo neznansko zapleteno. Bi bila prava kamenodobna dieta? Ali raje dieta z malo ogljikovimi hidrati? Z malo maščobami? Veganska? Brezglutenska?

Z vseh strani smo bombardirani z najrazličnejšimi priporočili o zdravi hrani in pravilnem
prehranjevanju, ki so si včasih diametralno nasprotna med seboj, tako da smo ljudje vse prepogosto zmedeni in v stiski, saj bi radi kaj naredili za svoje zdravje, a se med vso ponudbo preprosto ne znajdemo več.

Knjiga, ki je na nemškem knjižnem trgu postala prava prehranska uspešnica in se že vrsto mesecev uvršča na sam vrh Spieglove lestvice najbolje prodajanih knjig (doslej je bilo prodanih že 350.000 izvodov, pravice za prevod pa so bile prodane v več kot 10 držav), temelji na znanstveno preverjenih izsledkih in predstavlja poglobljen vpogled v temo zdrave prehrane. Z njeno pomočjo bodo bralci spregledali domnevne čarobne formule in navdušeno oglaševanje samooklicanih prehranskih gurujev ter se bolje znašli v velikanski zmešnjavi informacij.

O knjigi in njenem nastanku

Osnova avtorjevih priporočil je obsežen pregled več kot tisoč prehranskih študij s področja moderne medicine, biokemije in gerontologije, knjiga pa se osredinja okoli štirih osrednjih vprašanj:

• Kako mite o prehrani ločiti od dejstev?
• Kako se s prehrano zavarovati pred boleznimi?
• Je mogoče s skrbno premišljenim jedilnikom izigrati biološko uro
in zadržati proces staranja?
• Kako učinkovito shujšati?

Ko se je nemški znanstveni novinar in rekreativni športnik Bas Kast pri štiridesetih nekega dne zgrudil z bolečinami v prsih, si je zastavil pomembno vprašanje: Si je s slabim načinom prehranjevanja uničil zdravje? Odločil se je, da bo radikalno spremenil svoje prehranjevalne navade in na ta način poskrbel za svoje zdravje. Toda kaj je v resnici zdravo? Da bi to ugotovil, se je podal na večletno raziskovalno potovanje. Kako se prehranjujejo ljudstva, za katera je značilna posebej dolga življenjska doba? Se je mogoče izogniti tipičnim starostnim težavam in boleznim? Je mogoče s posebnimi živili ‘ostati mlad’?

Na raziskovalnem prehranskem popotovanju je avtor razkrinkal številne mite, povezane s prehrano. Objektiven pregled izbranih podatkov in ugotovitev zadnjih desetletij je pokazal, da številna živila, za katera mislimo, da so zdrava, lahko našemu telesu močno škodujejo. Nasprotno pa se je marsikatera hrana, ki je na slabem glasu, izkazala kot zelo koristna za naše zdravje. Avtor je svoje izsledke strnil v knjigi in ji dodal 12 najpomembnejših pravil zdravega prehranjevanja. In nastala je knjiga, ki bo, kot je dejal prof. dr. Christian Keysers, avtor knjige Naši empatični možgani, “reševala življenja”.

Za več informacij & naročilo knjige kliknite TUKAJ.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

3 PREPROSTI nasveti, kako do lepo oblikovane postave.

Naroči se na e-novice

S prijavo soglašate, da vam enkrat mesečno pošljemo VIBE 24/7 e-novice. Vaših podatkov ne bomo delili s tretjimi osebami.