Ko gre za dolgo in zdravo življenje, je treba upoštevati veliko dejavnikov. Nekatere lahko nadzorujemo, drugih ne toliko. Eno področje, ki je ključno za spodbujanje dolgega življenja – in na katerega imate nekaj vpliva – je vaša prehrana. Zdrava prehrana je pomemben del dobrega počutja in dolgega življenja. Hranljiva, visokokakovostna hrana je ključnega pomena, da naše telo zagotovimo gorivo, ki ga potrebuje za najboljše delovanje.

Zdaj to ne pomeni, da morate v naslednjih 40 ali 50 letih uživate samo ohrovt, vendar pomeni, da morate dosledno pristopiti k zdravim prehranjevalnim navadam. Sčasoma boste imeli največ koristi od tega, kar počnete večino časa. Če je vaša prehrana 80 odstotkov časa sestavljena iz polnovrednih živil, bogatih s hranili, ima teh 80 odstotkov večji učinek kot 20 odstotkov, ki so morda manj optimalne.

ZAUŽIJTE VELIKO SADJA IN ZELENJAVE

Natančneje, dnevno zaužijte pet do sedem obrokov sadja in zelenjave v barvah mavrice. Poleg vitaminov, mineralov in vlaknin zelenjava in sadje zagotavljata protivnetne antioksidante in bioaktivne spojine; večji vnos podpira zdravo imunsko funkcijo, duševno zdravje, spanje in preprečevanje bolezni. Raziskave kažejo, da bi bilo 10 obrokov morda celo boljše. Metaanaliza, objavljena v International Journal of Epidemiology, je poročala, da bi to lahko pomagalo preprečiti skoraj 7,8 milijona prezgodnjih smrti.

Listnata zelenjava, kot so špinača, ohrovt, ovratnik in blitva, zagotavlja ključna hranila za zdravje in dolgo življenje. Špinača vsebuje folat, ki je bistven za sintezo DNK, pa tudi železo, kritičen mineral za imunsko funkcijo. Jagode pa se pogosto omenja kot hrana proti staranju zaradi visokega števila antioksidantov.

JEJTE VEČ NENASIČENIH MAŠČOB

Nenasičene maščobe – kot so ekstra deviško oljčno olje, avokado in oreščki – so dobre za vas – so vse osnovne sestavine sredozemske prehrane.

OMEJITE VNOS RDEČEGA MESA

V zadnjih letih je bilo nekaj razprav o tem, ali je zmanjšanje količine govejega in svinjinskega mesa, ki ga jeste, res potrebno za optimalno zdravje. Nekateri še vedno pravijo da, pametno je zmanjšati. Za začetek rdeče meso naravno vsebuje transmaščobe, za katere je znano, da so zelo vnetne in povečujejo tveganje za bolezni srca. Med prebavo rdečega mesa naše telo proizvaja TMAO (trietilamin oksid), ki je, kot so pokazale raziskave, povezan tudi s srčno-žilnimi boleznimi. To je še posebej zaskrbljujoče glede na to, da so srčno-žilne bolezni prvi morilec žensk in moških.

OMEJITE VNOS PROCESIRANE IN VNAPREJ PRIPRAVLJENE HRANE

Čips. Piškotki. Sir. Te vrste hrane predstavljajo skoraj 58 odstotkov kalorij, ki jih zaužijemo – in to ni dobro. Ali je v redu, da se občasno ‘pocartate’? Seveda.

Redno uživanje ultra predelane hrane lahko sčasoma tudi spodbudi vnetja v telesu. Kronično vnetje je povezano s povečanim tveganjem za nekatere od vodilnih vzrokov bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, rakom in celo depresijo.