Fantastična bitja, čarobni kristali in nenavadni planeti v slovenski fantazijski knjigi. Med svetlobo in temo, je drugi del trilogije Animus, avtorja Jana R. Bilodjeriča.

Druga knjiga se začne točno tam, kjer se je prva končala.

Gal pride na planet Trutina, na katerem dneve preživlja v divjini in z učiteljevo pomočjo trenira svoje sposobnosti. Njegova zgodba (v kateri se kmalu snide s svojimi tremi prijatelji) se prepleta z drugo, ki se dogaja na Aljateri. Tam se stari znanci Klareja, Latra, Magafeli in drugi, med katerimi najdemo tudi marsikateri neznan obraz, borijo proti stragom, zlu, ki je zavladalo planetu. V obeh zgodbah se srečamo z novimi, velikokrat še bolj nenavadnimi bitji,“ vsa igrajo svoje vloge v igri, ki vodi do Animusa. Seveda se izkaže, da tudi tokrat nil ni tako, kot je videti. Gal pravi: »Do zdaj sem spoznal tri stvari. Vesolje je polno življenja. Moja duša je enako stara kot vse ostale. Vse je povezano. No, pa še eno. Ravnoteže med svetlobo in temo je porušeno.

Nadgradnja prvega dela je po mnenju prvih bralcev še boljša.

Drugi del se iz boja zgolj z zunanjimi silami preseli tudi v notranjost junaka (Gala). Celotna trilogija je predvsem knjiga o odraščanju, ne samo po letih, ampak po zrelosti, spoznavanju sveta, resnice, tistega, kar se skriva za vsem. Pomembni so iskanje izgubljene mame, odsoten oče, prijateljstvo, prva ljubezen, odkrivanje svojih čustev, boj z notranjimi demoni, narava, razmišljanje o lastnem obstoju.

Ne pozabite, da je knjiga lahko odlično darilo, še posebno, če je delo slovenskega avtorja. Namenjena pa je tako mladostnikom, kot odraslim.

Oba dela sta na voljo tukaj.