Nepopisna gneča v trgovskih središčih, zaključki in druge zabave, peka slaščic kot po tekočem traku. Vse to vam povzroča neugodje in stres. Izognite se mu!

Sprehod na soncu

Ne boste verjeli, ampak to lahko dela čudeže za naše razpoloženje. Če je le mogoče, se sredi dneva, ko je sonce najvišje na nebu, odpravite na polurni sprehod. Če ste na delovnem mestu, pojdite ven med malico vsaj za nekaj minut in se nadihajte svežega zraka.

Vonj limone

Raziskovalci depresije so odkrili, da vonj določenih agrumov, kot je limona, povečajo občutek dobrega počutja, saj dvigujejo raven noradrenalina, hormona, ki pozitivno vpliva na razpoloženje.

Foto: Carrie WishWishWish, flickr

Naredite manj in več uživajte

Za praznike si veliko ljudi zada preveč nalog, s katerimi želijo ustreči drugim – nakupovanje, praznične večerje, številne zabave in zaključki, ki se jih je ‘treba’ udeležiti. Koliko tega je resnično potrebnega? Naučite se reči ne, se umirite in začnite uživati predpraznični čas.

Ne pozabite na dnevno rutino

Dnevna rutina je naše malo varno območje, kjer delujemo suvereno, samodejno in ki nam ne povzroča stresa. Držite se je tudi v veselem decembru in ne izpuščajte delovnih obveznosti, še posebno ne telesne aktivnosti – z redno telovadbo boste še lažje premagovali decembrski stres.

S smehom nad stres

Zabavajte se z družino in prijatelji, si pripovedujte smešne anekdote in šale. Iskren smeh namreč znižuje raven stresnih hormonov, zaradi tega pa imunski sistem deluje bolje.

Pozabite na popolnost

Končno si priznajte, da vam vsega res ni treba opraviti do popolnosti, ker ta ne obstaja. Znebite se občutka pritiska, da nekaj morate storiti, in krivde, če česa ne končate v takšni obliki, kot ste si zamislili. Sprostite se in zmanjšajte zahteve do sebe. Takoj boste lažje zadihali.

Pozor pri sladicah

December je mesec, kot je v naši bližini več slaščic kot običajno. Ni se vam jim treba v popolnosti odpovedati, vendar pazite, kdaj jih zaužijete. Pred sladico obvezno pojejte polnovreden obrok, poln vlaknin, vitaminov in beljakovin. Slaščic ne jejte na prazen želodec, saj te niso nadomestilo za obrok. Takrat se namreč nevarno dvigne raven sladkorja v krvi, ki mu sledi nenaden padec, zaradi česar boste pojedli več in praznični kilogrami se bodo nabirali. Vendar tudi sladice naj ne bodo velike. Privoščite si samo en kos pite, tega pa jejte počasi in z užitkom.