Ste se kdaj vprašali, kako lahko z majhnimi koraki prispevate k bolj čistemu okolju v katerem živimo? V časih, ko je proizvodnja oblačil postala ena izmed največjih onesnaževalk sveta, lahko s kupovanjem in izmenjavo rabljenih oblačil poskrbimo za boljši ekološki odtis.
Besedilo: PR; Fotografije: PR, Pixabay

Ali ste vedeli, da se zgolj pri proizvodnji enega samega para džinsa porabi približno 7500 litrov vode? Za izdelavo majice s kratkimi rokavi pa je porabljenih kar 2700 litrov vode, kar je toliko, kolikor jo povprečen človek spije v trinajstih letih, so sporočili iz svetovno znane fundacije World Wildlife Fund. Po podatkih organizacije za etično modo Fashion Revolution, se vsako leto na svetovni ravni odvrže več kot 92 milijonov ton oblačil, zgolj v Sloveniji pa okoli 25 tisoč ton, so sporočili iz gibanja Ekologi brez meja.

V Sloveniji vsako leto odvržemo okoli 25 000 ton rabljenih oblačil.

Kako zelo smo Slovenci zavedni na tem področju, kaže tudi aktualna anketa, ki so jo izvedli zaposleni na spletni strani bolha.com. Tako je najbolj zanimivo dejstvo, da kar 80 odstotkov vprašanih oblačila podari, približno polovica vprašanih pa tudi kupuje rabljena oblačila. Pri konkurenčnem podjetju, ki je hkrati tudi družbeni medij, je prav tako moč zaznati veliko povpraševanje po rabljenih izdelkih. V zadnjem obdobju je med najbolj priljubljenimi in tudi trajnostno naravnanimi obutev, ki posnema boso nogo, sledijo izdelki za najmlajše. Izmenjava oblačil je sicer najbolj pogosta med družinskimi člani in prijatelji, pa tudi mladimi mamicami, ki prek različnih skupnosti dostopajo druga do druge in z izmenjavo močno prihranijo pri nakupih oblek za malčke.

Prednost rabljenih oblačil je predvsem v finančnem prihranku, zavedanju za odgovoren odnos do okolja, pa tudi manjšemu deležu škodljivih snovi, ki so lahko prisotne predvsem pri izdelkih v modni industriji.

Nakup rabljenih oblačil pomaga zmanjšati problem zavrženih oblačil in potratne izdelave novih, saj podaljšuje življenjsko dobo oblačil, s tem pa tudi zmanjšuje potrebo po proizvodnji novih. S tem, ko izberemo rabljene kose oblačil in obutve, pomagamo zmanjšati porabo vode in emisije toplogrednih plinov, povezanih s proizvodnjo oblačil.

Rezultati ankete na bolha.com kažejo, da anketiranci oblačila večinoma (72,4 odstotka) kupujejo zgolj nekajkrat letno, vsak mesec jih kupuje 15,4 odstotka, novih oblačil pa ne kupuje 12,2 odstotka sodelujočih v anketi.

Slediti načelu “manj je več” in se osredotočiti na kakovostne osnovne kose, ki jih lahko kombiniramo na različne načine, s čimer se zmanjša potreba po nakupovanju novih oblačil, je nekaj, kar bistveno vpliva na manjšo porabo sredstev in poudarja trajnostno razmišljanje.