Če dan radi začenjate z nečim sladkim in se nato sprašujete, zakaj želite zadremati okoli 10. ure zjutraj, vam lahko povemo, da se zajtrka lotevate napačno! Kljub temu, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, je pomembno vedeti, kaj takrat pojesti in česar ne.

Začetek dneva z zajtrkom, bogatim z beljakovinami, je lahko v pomoč pri uravnavanju energije, ohranjanju zadovoljstva in sitosti do kosila. Pomaga celo pri obvladovanju nihanj razpoloženja. Beljakovine so eno od treh makrohranil, ki sestavljajo večino naše prehrane, skupaj z ogljikovimi hidrati in maščobami ter opravljajo nekatere precej pomembne funkcije.

Beljakovine lahko najdemo v vsaki celici našega telesa. Uživanje beljakovin pomaga vzdrževati te celice, pomaga pri obnavljanju in rasti mišic in tkiv ter pomaga pri prebavi in hormonskem ravnovesju. Uživanje beljakovin vam lahko pomaga tudi, da se dlje časa počutite siti in uravnotežite raven sladkorja v krvi, kar pomeni, da se lahko, ko začnete dan z zajtrkom z visoko vsebnostjo beljakovin, poslovite od tistega jutranjega energijskega padca, zaradi katerega sežete morda že po tretji skodelici kave.

Začnite tako, da zaužijete 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže na dan. Ta številka seveda ni enotna za vse, vendar se lahko poveča ali zmanjša glede na vašo raven aktivnosti, vaše zdravje in prehranske cilje. Začetek dneva z odmerkom beljakovin vas lahko tudi psihično pripravi na uspeh, saj se izognete padcu krvnega sladkorja. Pomagalo vam bo ostati jasni in energični. Torej, ne glede na to, ali se napolnite z gorivom za delovni dan ali vadbo, ne morete zgrešiti, če jeste zajtrk z visoko vsebnostjo beljakovin.

Ideje za visoko beljakovinski zajtrk:

– omleta,
– grški jogurt s chia semeni in malinami,
– toast z arašidovim maslom ter banano,
– beljakovinski smuti,
– puding iz chia semen.