Se sploh ne spomnite več, kdaj ste se nazadnje zbudili brez bolečin v križu? Kdaj ste  skočili iz postelje naspani, polni elana za nove podvige? Ste si vedno želeli izboljšati držo, da bi izžarevali več samozavesti, pa si nikoli niste vzeli časa za to?

Pripravila: Nežka Koritnik, inštruktorica pilatesa

Potem je čas, da si preberete nekaj dejstev o pozitivnih učinkih vadbe pilates, saj vam le-ta prinaša rešitev na vsa zgornja vprašanja.

Pilates je več kot 100 let stara vadba in oče te vadbe je Joseph Hubertus-Pilates. Po njegovi smrti so jo v svet ponesli njegovi učenci in vsak jo je učil na drugačen način – zaradi različnih potreb njihovih strank. Zato imamo v svetu več različnih vej pilatesa, ki se med sabo razlikujejo. Sama izvajam pilates, ki je varen za hrbtenico. Kajti ni vsako gibanje primerno in koristno za hrbtenico in medenico. Temu področju sem zato posvetila posebno pozornost, ker sem imela  sama bolečine v ledvenem predelu hrbtenice tudi po vajah pilatesa. To me je motiviralo, da sem svojo pilates vadbo preučila in nadgradila do te mere, da je trening varen in primeren za vse tiste, ki si želite boljšega stanja hrbtenice. To sem dosegla s prilagoditvijo določenih treningov, kakor tudi z opustitvijo določenih segmentov vaj. Seveda pa so treningi po tem konceptu primerni za vse ostale, saj delujejo preventivno in so tako naložba za vašo zdravo hrbtenico tudi v prihodnosti.

S pilatesom okrepimo celo telo, ga oblikujemo, lajšamo in odpravimo bolečine, hkrati pa se izboljša zavedanje lastnega telesa pri vsakodnevnih dejavnostih (bolj smo pozorni na to, kako sedimo, hodimo, dvigujemo stvari, itd.), preprečujemo inkontinenco, izboljšajo se gibljivost, koordinacija in ravnotežje, naučimo se sprostiti in umiriti, izboljša pa se tudi naše spolno življenje.

Pilates je nega telesa, zato jo je priporočljivo izvajati vsakodnevno. Skoraj ga ni med nami, ki ne bi imel dan zapolnjen do zadnje minute. In v takih primerih ponavadi kratko potegneta ravno telo in počutje. Pilates je idealna rešitev za ljudi modernega časa, ujete v neskončno časovno tekmo. Ob dnevih, ko imamo več časa, naredimo celoten spekter vaj, kadar pa to ni mogoče, naredimo samo vaje, s katerimi si pomagamo pri svojih individualnih izzivih. Npr.: nekdo z bolečinami v ramenskem področju naredi vaje, ki mu sprostijo in okrepijo ta predel.

Najbrž se vam poraja vprašanje, ali je pilates res tako zelo učinkovit?

Odgovor je čisto enostaven. Pozitivni učinki pilatesa so dokazani skozi leta vadb. Tudi  fizioterapevti in zdravniki priporočajo pilates za lajšanje bolečin v hrbtenici, ramenskem področju in še kje. Pilates inštruktorji pa smo veseli, če ga začnete izvajati predno se pojavijo bolečine.  Saj veste, preventiva je najboljša! Gibanje po programu pilates vam prinese res veliko koristi: več energije za vsakodnevne obveznosti, vaše misli so bistrejše in ideje, kako izboljšati kakovost življenja, se vam pričnejo porajati same od sebe. Pilates vadba je zato odlična naložba za prihodnost, za vaše zdravo telo in dobro počutje.

Velikokrat nas pri napredku blokirajo izgovori, ki nimajo prave teže. Ampak, če res ni časa za redno obiskovanje vadb v telovadnici, bomo pa že kar težko našli izgovor, da si doma ne moremo utrgati 5 minut in zase narediti res nekaj dobrega, ali ne?

In kako je to mogoče? Je mogoče. Prav zaradi takšnih tehtnih razlogov je v Sloveniji na voljo online pilates, ki je vsakemu članu dostopen 24 ur na dan, kjer koli se nahajate. Ob sebi potrebujete le računalnik in lahko pričnete z vadbo.

Oglejte si aplikacijo www.tvojpilates.nezkakoritnik.si in se prepričajte.

S pilatesom je življenje lepše, lažje in presenetljivo bolj veselo. Čas je za investicijo vase, kajti vaše telo je vaš zaklad. Negujte ga.