Da boste na delovnem mestu in pri študiju še bolj zbrani in posledično uspešnejši, vam tokrat predstavljamo 10 živil, ki lahko izboljšajo delovanje možganov.

OREHI

Bogati so s hranilnimi snovmi, ki ščitijo srce, delujejo protivnetno in spodbujajo krvni pretok, kar pomeni, da lahko kri hitreje prinese svežo zalogo kisika v možgane.

OLJČNO OLJE

Odličen vir nenasičenih maščobnih kislin, te pa dokazano upočasnjujejo staranje možganov.

JAGODIČEVJE

Borovnice, maline, robide, jagode, ribez … Kar koli zmed teh dobrot naj se čim pogosteje znajde na vašem krožniku, saj so polne vitaminov, mineralov in antioksidantov. Neka študija je pokazala, da se je z rednim uživanjem jagodičevja zmanjšalo pešanje spomina pri ženskah srednjih let.

SAEDELE, LOSOS in druge mastne ribe

Bogate so namreč z maščobnimi kislinami omega 3, ki so naravni spodbujevalec delovanja možganov.

KAVA

Ja, kar privoščite si skodelico! Zakaj? Ker imamo zaradi stimulansa, ki ga najdemo v kavi, ostrejše misli, poleg tega pa nekateri antioksidanti ščitijo možgane pred poškodbami prostih radikalov.

ŠPINAČA

Vsebuje veliko luteina, ki ščiti oči in pred zmanjšanjem kognitivnih sposobnosti.

AVOKADO

Bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki izboljšujejo srčno-žilni sistem in cirkulacijo krvi.

VODA

Da, prav ste prebrali, kajti ko človek dehidrira (postane žejen), se tkivo v možganih dobesedno skrči. Številne študije so pokazale, da lahko pomanjkanje tekočine (dehidracija) negativno vpliva na kognitivne sposobnosti.

PESA

Vsebuje veliko naravno prisotnih nitratov, ki pomagajo zniževati krvni tlak pa tudi povečati dotok krvi v možgane, kar pomeni povečanje mentalne zmogljivosti.

JAJCA

Natančneje rumenjak, ker je prava majhna zakladnica hranilnih snovi; tukaj omenimo samo holin, ki pomaga ohranjati zdrave celične membrane in osnovne možganske ter srčno-žilne sposobnosti.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

TO JE recept za tibetanski zdravilni sirup, ki briše gubice!

Write A Comment