Nekatera živila so zaradi določenih priprav, kaj hitro dobila naziv “nezdrave” hrane. Ko enkrat živila padejo na to ‘črno’ listo, je zelo težko pridobiti nazaj sloves, ki so ga imele nekoč. A žal se velikokrat zgodi, da čez čas nutricisti in dietetiki ugotovijo, da nekatera živila sploh niso tako nezdrava, le njihova priprava je bila morda napačna. Kaj torej lahko uživamo brez večje krivde?

KAVA

Če kave popijemo preveč, se lahko pojavijo nekateri negativni stranski učinki – hiter srčni utrip, potenje, driska, zaprtje, a se je kava v zmernih količinah, izkazala kot koristna za naše zdravje. Kava namreč vsebuje več esencialnih vitaminov skupine B in je povezana z manjšim tveganjem za diabetes tipa 2. Pomembno je upoštevati, da čeprav kava za vas ni nujno slaba, lahko škodi vse ostalo, kar dodate vanjo – sladki sirupi, maslo, itd.

OGLJIKOVI HIDRATI

Kruh, škrobna zelenjava, oves in podobno so pogosto deležni slabega slovesa, ker vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. A potrebno se je zavedati, da naši organi, zlasti možgani, ledvice in mišice, potrebujejo ogljikove hidrate za pravilno delovanje. Poleg tega vaše telo iz ogljikovih hidratov kuri energijo, hkrati ta živila vsebujejo tudi vlaknike, ki pa pomagajo uravnavati prebavo in nudijo občutek polnosti, ki ga morda ne bi dobili, če imate prehrano z visoko vsebnostjo beljakovin.

KONZERVIRANO SADJE IN ZELENJAVA

Konzervirano sadje in zelenjava, katerih plodovi so pobrani takrat, ko so najbolj zreli, so nemudoma poslani v obrat za polnjenje v konzerve. Konzervirana živila so lahko tako zelo sveža, polna hranil in so lahko celo boljša izbira za takrat, ko lokalno ne raste veliko zelenjave in sadja.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI 

Tudi vaši lasje potrebujejo nekaj razvajanja? Preverite enostavne DIY maske!