Veliko vas sicer že ve, da je poskus, ločiti se od stvari, četudi so vam le-te v napoto, resnično težka stvar. Pospravljanje odvečnih stvari ni samo fizični procem, temveč tudi čustveno potovanje.

Medtem ko se odločate, katerim stvarem boste rekli adijo, se v vas vzbudi obujanje spominov in z njimi povezanih čustev. Od nekaterih stvari se boste sicer lažje poslovili, kot od drugih, ki lahko v vas vzbudijo občutek krivde ali žalosti. Ne glede na to, ali pospravljate po razhodu z ljubljeno osebo, po ločitvi, se spoznavate z Marie Kondo ali le razpolagate z “viškom časa” med epidemijo, si z nekaj nasveti, pospravljanje lahko olajšate. Oglejte si 3 nasvete, s katerimi boste lažje rekli nasvidenje fizični in čustveni krami.

POSNEMITE FOTOGRAFIJO

Pogosto se oklenemo stvari, ki imajo za nas čustveni pomen, vendar nam dejansko več ne služijo in so zgolj lovilci prahu. V to kategorijo običajno spadajo stvari, kot so najljubše obleke, ki ste jih vi ali vaši otroci že ‘prerasli’, vaše medalje iz otroštva, knjige, ki ste jih že prebrali in veste, da jih več nikoli ne boste.

Preden se ločite od stvari, jih posnemite s telefonom ali fotoaparatom. Študija Univerze Penn State je pokazala, da se boste zaradi tega preprostega dejanja bolj pripravljeni ločiti od določenega predmeta. Fotografija vam bo nato pomagala, da boste še vedno imeli spomin na stvari, ne da bi stvar dejansko obdržali. Ta trik vam lahko pomaga, da se ne počutite krivo, ker ste neko stvar vrgli proč ali jo prodali/podarili nekomu drugemu. Zavedajte se, da ste s tem zgolj sprostili nekaj prostora v svojem domu.

DONIRAJTE, NAMESTO DA PRODAJATE

Študija Univerze Penn State je analizira vedenje svojih študentov, ko so konec študijskega leta zapuščali svoje domove ter se ločevali od nekaterih stvari. Nekaterim je bilo rečeno, da morajo stvari prodati, drugim pa, da naj stvari podarijo. Rezultati? Ljudje so se bili hitreje pripravljeni ločiti od stvari, ko so se zavedli, da so jih podarili nekomu v stiski.

Če se počutite žalostno, ker se od kakšne stvari ne želite ločiti, kljub temu, da je resnično več ne uporabljate, jih podarite. Namesto, da se osredotočate na preteklost in svoja čustva, preprosto donirajte in se osredotočite na prihodnost predmeta in kako lahko pomaga drugim.

ZASTAVITE SI NEKAJ TEŽKIH VPRAŠANJ

Marie Kondo (svetovno znana organizacijska svetovalka) ve, kako pomemben je dosleden postopek preverjanja pri ločevaju od stvari. Njeno vprašanje: “ALI TI TA STVAR VZBUJA VESELJE”, je postalo temeljno vprašanje pri pospravljanju! Če boste pri večini stvari odgovorili pritrdilno, potem se vprašajte še nekaj dodatnih vprašanj.

  • Bi danes kupil ta izdelek po polni ceni?
  • Bo to, če tega predmeta ne bom imel, vplivalo na moj vsakdan?
  • Je ta predmet res vreden prostora, ki ga zaseda v mojem domu?
  • Ali imam v lasti podoben izdelek, ki mi je bolj všeč?
  • Bi lahko bil ta predmet koristen drugi osebi?

Pa veselo pospravljanje!

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

5 načinov, kako narediti vaš dom bolj sproščen