Te mrzle temperature spomnijo na popularen izraz ‘Winter is comming’? Že pogrešaš spektakularne scene popularne serije Igra prestolov? Ker je nova, osma in hkrati tudi zadnja sezona šele v snemalni fazi bomo gledalci nanjo žal morali potrpežljivo čakati še vse do naslednjega leta.  Za potešitev radovednosti pa lahko danes preveriš nekaj skrivnosti o seriji, ki je postala že pravi Hollywoodski fenomen.

“Kdo je mati Jona Snowa?”

… to je vprašanje, ki ga je George R. R. Martin, avtor serije romanov Pesem ledu in ognja, na katerem Igra prestolov temelji, ob prvem srečanju zastavil Davidu Benioffu in D. B. Weissu, sedanjima producentoma serije in tedanjima pobudnikoma projekta. Ker sta po branju le nekaj prvih romanov, ki so bili do takrat izdani, pravilno predvidevala odgovor, je pisatelj privolil v sodelovanje. Nenavadno, saj je do takrat številne podobne ponudbe zavrnil.

Ob rekordni gledanosti tudi redkordna plačila

Igra prestolov dosega najvišjo gledanost med televizijskimi serijami. Zadnji del 7. sezone je pritegnil kar 16,5 milijona gledalcev, je poročal Variety. Dejstvo, da 5 najvidnejših igralcev serije za svoje delo prejema zavidljive zneske, tako ne preseneča. Medtem ko so že v prvih sezonah zaslužili kar 500.000 $ na epizodo, se je znesek za 7. in 8. po poročanju Londonskega Expressa povečal kar na vrtoglavih 2,5 milijona na epizodo.

https://www.instagram.com/p/BYWVbVMguCk/?taken-by=gameofthrones

Poleg Emilie Clarke (Daenerys Targaryen) so med najboljše plačanimi člani igralske zasedbe še: Kit Harrington (Jon Snow), Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister) in Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister).

Ljubezen izza kamere

Kljub mnogim ljubezenskim romancam, se je marsikomu v spomin še posebej vtisnila prva romanca Jona Snowa, ki velja za ljubljenca občinstva – še posebej za nežnejši spol. In čeprav Jon in Yigritte na televizijskem platnu več nista zaljubljena, to niti približno ne velja za igralca, ki sta ju upodobila. Kit Harrington in Rose Leslie sta namreč v resničnem življenju še vedno par. Nekaj mesecev nazaj pa sta praznovala tudi zaroko.

https://www.instagram.com/p/BZlhddGjpBO/?taken-by=roseleslie_got

Popolni Dornijski vrt

Znano je, da so bili številni prizori snemani na resničnih lokacijah. Poleg številnih na Hrvaškem, tudi v Veliki Britaniji, Kanadi, Maroku, ZDA in Španiji ter na Islandiji in Malti. Kljub popolnemu historičnemu ali naravnemu ozadju posameznih lokacij, so morali mnoge izmed njih ustvarjalci dodatno opremiti z majhnimi detajli, da so pričarali odlično scensko ozadje. Izjema je palača Alcázar v Sevilji. Tam so snemali Dornijske scene iz t.i. ‘Visokega vrta’ (=Water Gardens). Zanjo so menili, da je popolna že sama po sebi.

Foto: Pixabay