Več se bom gibala, jedla manj čokolade, nehala kaditi … Vse to so pogoste novoletne zaobljube, ki se jih morda držimo prvi teden, potem pa začetna zagnanost kmalu splahni. Zakaj ne bi bilo letos drugače in bi resnično spremenili način življenja?

Ne iščite več izgovorov in začnite – zdaj.

Začnite – zdaj

Ne popoldne, ne jutri, ne po rojstnem dnevu, ki ga ima kmalu prijateljica, temveč zdaj. Vendar to ne pomeni, da morate v enem trenutku popolnoma spremeniti življenjski slog, saj je lahko to preveč stresno za telo in vašo psiho, s tem pa si spet ne delate usluge. Naredite si tedenske načrte in z drobnimi koraki ter postopoma uvedite zdrave navade v vsakdanjik.

Jutranji obred

Če ste med tistimi, ki zjutraj le stežka vstanejo in običajno izpustijo zajtrk, naj bo to prva naloga za novo leto: vstanite 15 min prej in si pripravite zajtrk. Namesto jutranje kave popijte skodelico zelenega čaja in založite telo z dobro energijo za lažji začetek dneva. Redni zdravi obroki so ključ do zdravega telesa in dobrega počutja.

Cilj: Vsak jutro začnite dan z zajtrkom!

Več gibanja

Kolikokrat ste si že obljubili, da se boste več gibali, a ste v telovadnici obupali po dveh tednih? Morda še niste našli prave telesne aktivnosti zase. Če ste bili leta neaktivni, je res težko začeti, zato je ključno, da najdete svojo motivacijo. Bolj zdravo srce in ožilje, nekaj kilogramov manj, lepša postava, več energije za vsakodnevne obveznosti, aktivno preživljanje časa z otroki …

Cilj: Vsak dan se gibajte najmanj pol ure, pa naj bo to v fitnesu, vaje za moč doma, hoja po stopnicah, zimski sprehod z družino …

Manj nezdrave prehrane

Velika napaka, ki jo marsikdo naredi, ko poskuša uvesti bolj zdrav jedilnik, je ta, da ima nenehno občutek, da se nečemu odpoveduje. Treba se je ‘odpovedati’ ocvrtim jedem, slaščicam, hitri prehrani, slanim prigrizkom … Zakaj ne bi spremenili mišljenja in sprejeli dejstva, da so to v resnici prazne kalorije, ki telesu ne prinesejo prave energije in hranilnih snovi?

Ob uravnoteženi prehrani si lahko v omejenih količinah privoščite tudi te pregrehe, vendar se držite tega pravila: raje jih pripravite sami doma (npr. če ste veliki ljubitelji hitre prehrane, si priljubljeni hamburger naredite doma s polnozrnatim kruhom, mesom, ki ga pripravite na malo maščobe ali v pečici in s svežo zelenjavo).

Cilj: Raziskujte okuse zdrave prehrane in se jo naučite imeti radi. Ko boste spoznali, da je pravzaprav to ‘prava’ prehrana in ne boste več pogrešali nezdravih jedi in prigrizkov, ste na pravi poti.

Manj stresa

To je sovražnik zdravja številka ena, saj je z njim povezanih veliko sodobnih psihosomatičnih bolezni, odvečnih kilogramov, napetih odnosov v družini itd. Naučite se ga obvladovati, pri čemer najdite svojo metodo, ki vam bo pomagala – lahko preizkusite meditativne tehnike, berete, se odpravite na sprehod, tek …

Vsaj pol ure na dan naj bo rezerviranih samo za vas (se spomnite tistih 30 min od prej za gibanje?), ki jih izkoristite za popolno sprostitev. To naj bo čas, ki je namenjen samo vam. Takrat izklopite vsakodnevne skrbi, se pomirite in se osredotočite samo na dihanje.

Cilj: Če boste zadovoljni sami s sabo, boste to energijo izražali tudi navzven in vsakodnevne obveznosti se ne bodo več zdele tako obremenjujoče.