Za planet in vaše gospodinjstvo bi bilo zelo blagodejno, če bi se pričeli izogibati prepogosti uporabi čistil. Sicer se prisotnosti kemikalij vsi dobro zavedamo, a kot ponavadi, je težko začeti, če ne veš kje.

Veliko razlogov je, zakaj sprejeti okolju prijaznejšo rutino čiščenja, zato vam predstavljamo pet, popolnoma preprostih nasvetov, kako že danes preizkusiti bolj ekološki način čiščenja doma.

NAKUPUJTE PAMETNO

Mini poteza, ki jo lahko posvojite takoj: preverite nalepke na čistilih, preden jih kupite. Preberite, kaj določena sestavina pomeni in kako nevarna zna biti. Ko nakupujete, preverite ali so sredstva in embalaža prijazna okolju, preverite znake na embalaži, da si zagotovite, da ste naredili nekaj dobrega za okolje. Prav tako, če je le možno, nakupujte v trgovinah, ki omogočajo ponovno polnjenje vaše stare embalaže, tako boste porabili tudi manj plastike.

ODPOVEJTE SE PREDMETOM ZA ENKRATNO UPORABO

Ali res potrebujete velike role papirnatih brisač, kuhinjske gobice, ki hitro zasmrdijo? Ali pa robčke za brisanje prahu, ki jih nato takoj odvržete? Namesto papirnatih brisač preizkusite krpe za pranje in ponovno uporabo. Namesto gobice, ki jo morate menjati vsaj enkrat tedensko, že zaradi bakterij, se odločite za trpežne ščetine in strgalo, ki ga lahko lažje operete. Za prah pa uporabite pralne krpe.

ZMEŠAJTE LASTNA ČISTILA

Ste pripravljeni posvetiti nekaj časa temu, da bo vaše čiščenje bolj eko? Poskusite zmešati lastna čistilna sredstva in raztopine, da boste natančno vedeli, kaj je v njih ali še pomembneje, kaj v njih ni! Poskusite s kisom, sodo bikarbono in limono! Vaš dom se bo svetil, čistilo bo poceni, vi pa boste naredili nekaj dobrega za okolje.

PREMISLITE O PERILU

Za okolje bi bilo dobro, če razmislite o tem ali resnično potrebujete mehčalec (zamenjajte ga za alkoholni kis). In, ali je res potrebno, da neprestano uporabljate sušilec za perilo? Razmislite tudi kolikokrat tedensko perete in si naredite načrt, kako bi lahko zmanjšali tedenska pranja na zgolj dvakrat tedensko.

PRESKOČITE CVETLIČNE IN OSTALE VONJE

Preprost način za bolj eko čiščenje? Kadarkoli je mogoče, preprosto se izognite odišavljenim
čistilom, ki jih lahko najdete v čistilnih razpršilih, detergentih, osvežilcih zraka. Sintetične
dišave pogosto vsebujejo skupino kemikalij, ki lahko pospešijo nastanek astme in druge dihalne težave. Če pogrešate vonj, si v svoje čistilo dodajte limono!

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Ali veste, kako pravilno posesati preprogo?