Če perilo perete večkrat tedensko, potem se porabljena voda, energija in izdelki za pranje perila, res znatno povečajo, prav tako pa se povečajo tudi stroški. Da bi zmanjšali vpliv na okolje in obenem prihranili denar, upoštevajte nekaj ekoloških nasvetov za pranje perila.

Že samo menjava detergenta, vam lahko na koncu leta zmanjša stroške. S tem, ko boste naredili nekaj za okolje, bodo vaša oblačila še vedno lepo dišala in bodo neizmerno sveža!

NADZIRAJTE TEMPERATURO 

Približno 90 odstotkov energije, povezane s pranjem perila, vključuje samo segrevanje vode. Zato večino oblačil operite v manj vroči vodi in tako zmanjšajte porabo energije.

OPERITE POLN BOBEN OBLAČIL

Tudi najbolj energetsko učinkoviti pralni stroji, ob pranju porabijo 40 litrov vode. Enaka količina vode se porabi ne glede na to, ali je vaš boben na pol prazen. Zato prihranite z vodo in denarjem tako, da operete poln boben oblačil. Z enim pranjem lahko prihranite več kot 10 odstotkov stroškov.

VLOŽITE V ENERGETSKO UČINKOVIT PRALNI STROJ 

To ne pomeni, da morate sedaj na veliko zapravljati in zamenjati svoj, še vedno odlično delujoč pralni stroj. Če pa ste na trgu in razmišljate ter primerjate, pa se odločite za nakup energetsko učinkovitega modela, saj boste prihranili z vodo, energijo in si znižali račune.

PREKLOPITE NA NARAVNE DETERGENTE 

Naravni izdelki običajno ne vsebujejo belila, sintetičnih dišav, barvil in optičnih belilcev. Običajno so bazirani na rastlinski, in ne naftni osnovi, vsebujejo biološko razgradljive snovi in so pogosto posebej oblikovano tako, da dobro delujejo v hladni vodi.

IZBERITE BELILO BREZ KLORA 

Uporaba belila doma ni tako škodljiva za okolje, a vseeno lahko s tem dražite oči in kožo. Večina belila brez klora, je vodikov peroksid.

OBLEKE OBESITE, DA SE POSUŠIJO

Če oblačil ne sušite v sušilnem stroju, jim s tem podaljšate njihovo življenjsko dobo, zmanjšate porabo energije in posledično tudi zmanjšate stroške. Ne glede na to, kje sušite, lahko sušenje na stojalu izvajate vse leto. Samo ne postavljajte temnih oblačil na direktno sonce, saj bodo le-te zbledele. Odločite se za tako stojalo, ki vam zasede najmanj prostora!

PERILO RAZVRSTITE PO TEŽI 

Večina perilo razvršča po barvi, a bi ga morali tudi po teži. To je pomembno predvsem, če še vedno uporabljate sušilni stroj, saj boste tako prihranili z energijo in časom. Oblačila podobne teže se bodo namreč istočasno posušila, tako bodo lahke majice potrebovale krajši program, kot debele brisače.

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Ali veste kako nastane rose vino in zakaj je tako priljubljeno? PREVERITE!