Morda v Sloveniji ne tako razširjena velikonočna dejavnost, a če pogledamo nekoliko čez meje, je lov na velikonočna jajca najboljši del velikonočnih praznovanj tako za otroke, kot tudi starejše. Sladkarije, aktivnost na prostem, pisana jajčka, lahkotno tekmovanje, nagrade, le komu to ne bi bilo zabavno?

Po velikonočnem zajtrku je lahko lov na jajca popoln izgovor, da se odpravite ve na spomladanski zrak in se vsi zabavate, medtem ko iščete skriti zaklad. Pripravite najboljši lov na velikonočna jajca s spodaj opisanimi preprostimi koraki. Verjamemo, da bo to postalo tradicija!

DOLOČITE DATUM

Seveda je tradicionalno, da se družina zbere na velikonočnem zajtrku v nedeljo, a kdo pravi, da je treba slediti tradiciji. Če imate pri eni družini zajtrk, pri prijateljih potico in z drugo družino ponovno nekaj, lahko lov na jajca prestavite na kak drug dan – recimo velikonočni konec tedna ali pa kak teden prej. Ker pa je to aktivnost na prostem pa se lahko preprosto orientirate po vremenu.

Letos boste najverjetneje izbrali nedeljo, če boste želeli, da se vam pridruži vaša družina.

IZBERITE LOKACIJO

Ne glede na to, ali se lov odvija na vašem dvorišču ali na območju parka ali na polju, poskrbite, da lokacija deluje za vašo skupino. Izberite območje, ki je dovolj veliko za vse
‘lovce’, pa vendar spet ne preveliko, da bi bilo nemogoče najti jajca. Poiščite mesto, kjer lahko jasno določite meje, je veliko trave in je dovolj oddaljeno od ceste ali kakšne vode. Lahko pa gostite lov tudi znotraj, a poskrbite, da bo prostor dovolj velik ali bodite kreativni pri skrivanju!

NAREDITE SI ZALOGE JAJC

To je verjetno najpomembnejši del lova na velikonočna jajca. Medtem ko eni najraje skrivajo prava jajca, je mogoče najbolj uporabiti plastična jajca, še posebej če v lovu sodeluje veliko otrok. Prav tako pa lahko plastično jajce napolnite s sladkarijami in celo kovanci. Lahko pa uporabite kombinacijo, prave, plastične in čokoladne jajce! Za vsakega ‘lovca’ naj bo na voljo približno 10 jajc.

PRIPRAVITE KOŠARE, VEDRA in VREČKE

Lahko se dogovorite z ‘lovci’, da vsak prinese svojo košaro ali vedro, a vseeno poskrbite, da jih boste nekaj imeli na zalogi tudi sami – saj veste, vedno se zgodi, da kdo kaj pozabi.

SKRIJTE JAJCA

Preden začnete karkoli skrivati, preštejte jajca. Nato izberite skrivališča, ki so smiselna za starost ‘lovcev’. Nekaj jajc pustite na očitni, odprti lokaciji, druga pa poskrijte za drevesi, pod listje, ali pa kjerkoli v stanovanju… Bodite kreativni.

PRIPRAVLJENI, NA LOV!

Če je v vaši skupini veliko otrok različnih starosti, razmislite o tem, da bi otrokom, ki so mlajši, dovolili začeti prej. Saj veste, noben se ne bo imel odlično, če se nimajo v prvi vrsti najmlajši! Lahko pa se razporedite v pare in tako bodo vsi imeli iste možnosti.

PREŠTEJTE JAJCA

Ko ste prepričani, da so bila najdena vsa jajca, je čas, da podate končni seštevek. Tukaj lahko zmagovalcem podarite kakšno dodatno darilo ali pa si samo poveste kje vse so bila jajca skrita.

Vsekakor pa pred organizacijo lova na velikonočna jajca upoštevajte ukrepe!

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

6 naravnih barvil za EKO velikonočna jajčka