Naja Furlan. Antropologinja, vzgojiteljica predšolskih otrok, plesalka in učiteljica polinezijskega plesa Ori Tahiti, popotnica, ljubiteljica umetnosti in narave. In izdelovalka naravno barvanih modnih dodatkov Eko-la. 

Z Najo se je pogovarjala Mateja P. Kristanič.

V poplavi vseh mogočih modnih dodatkov, iz vseh mogočih materialov, ste se odločili za izdelavo rutk, šalov, gumic za lase iz blaga, ki ga sami barvate na popolnoma naraven način. Kaj to pomeni? Kakšne barve torej uporabljate? Ali barve izdelujete sami? 

Pravzaprav nisem z naravnim pristopom barvanja izumila ničesar novega, morda le spomnila na to, kar so že včasih zelo dobro vedele “naše babice”, kot radi slikovito opišemo ljudsko izročilo.

Povezava z naravnim okoljem, v katerem živimo, se je zabrisala, se umaknila v ozadje, odkar se je, kot pravite, zgodila poplava raznoraznih produktov na trgu. Z Eko-lo zato ne želim le prodajati izdelkov, ampak skušam z njimi spomniti, da je vse, kar potrebujemo, že tu, samo uporabiti moramo znati. Želim spodbuditi raziskovanje neskončnih možnosti, ki nam jih nudi narava. Temu je namenjen tudi moj Youtube kanal Colors of Eko-la, kjer počasi objavljam postopke barvanja tkanin.

Z veliko hvaležnostjo naj povem, da me pri ustvarjanju podpirajo tudi moja družina in dobri prijatelji, ki mi velikokrat pomagajo zbirati material za barvanje. Olupki, koščice in lupine so za nekoga le navadni odpadki, za nekoga ki se ukvarja z naravnim barvili, pa so pravi zaklad. Tudi tukaj vidim pozitiven aspekt mojega hobija, to je povezovanje. Eko-lo kreira torej več ljudi, saj vsak nekaj malega doprinese k ustvarjalnem procesu, moja malenkost pa je tista, ki na koncu naredi končni izdelek. Nekatera naravna barvila včasih tudi kupim, načeloma pa se držim tega, da čim več recikliram. Barvo, oz. barvno kopel, pridobivam s prekuhavanjem rastlinskega materiala.

Modno naj postane naravno in naravno naj postane modno.

Narava torej ponuja veliko. Barve izvirajo iz katerih naravni danosti (katera barva nastane iz česa)? 

Barve, ki mi jih je zaenkrat uspelo pridobiti so: rumena, rjava, siva, roza in turkizno zelena.

Odtenke rumene pridobim z olupkom rumene čebule, olupkom granatnega jabolka, ter z rožmarinovimi vejicami. Rjava je barva, ki je je v naravi največ – nahaja se v olupku rdeče čebule, orehovih lupinah, ter v nekaterih listih, ki so prav tako bogati s tanini (javor, leska, hrast, lovor …). Poudarim naj, da seveda ni primerno, da na veliko trgamo liste z dreves, ampak poberemo le tiste, ki jih je z dreves odpihnil veter ali so odpadli sami. To jesen sem imela kar veliko dela z nabiranjem. Dalje, roza barva se nahaja v avokadovi kosti in olupku, letos pa sem odkrila, da tudi v odpadlem lubju arizonske ciprese. Pri turkizno zeleni “goljufam” s posušenimi listi indiga, ki ne raste pri nas in ga zato kupim, ne pa prav pogosto. Odtenke se lahko prilagaja tudi z dodajanjem “rjaste vode”; železo namreč reagira s tanini v rastlinah, ter z blago mešanico galuna in vode. Odvisno je tudi v kakšnem loncu kuhamo rastlinski material. Jaz najraje uporabljam velik star aluminijasti lonec. Aluminij še najmanj vpliva na originalen barvni odtenek, hkrati pa barvo tudi “utrdi”.

Virov naravnih barvil je ogromno in učenje se nikoli ne konča. Vedno znova se razveselim, ko “pogruntam” kaj novega. Uživam, ko eksperimentiram z znanjem ki ga že imam, in mu dodajam nova spoznanja, ki pridejo prav pri naslednjem projektu.

Z Eko-lo skušam spomniti, da je vse, kar potrebujemo, že tu, samo uporabiti moramo znati.

Kako se je pričela zgodba Eko-la izdelkov?

Ustvarjanje z naravnimi materiali me je popolnoma zasvojilo, ko sem živela na Tahitiju. Tam so uvožene surovine izjemno drage. Ljudje se morajo znajti in posledično znajo veliko stvari narediti sami ter uporabijo, kar jim ponuja okolje. Glede na to, da tudi mi živimo v deželi s čudovitimi naravnimi danostmi, je škoda, da jih ne raziščemo. Smisel vidim tudi v tem, da uporabimo domišljijo, spodbudimo lastno ustvarjalnost, manj kupujemo in več naredimo, popravimo, recikliramo. Da obudimo že skoraj pozabljena znanja in veščine, ter jih prenesemo na mlajše generacije. Modno naj postane naravno in naravno naj postane modno. Ne le na področju mode per se, pač pa na vseh ravneh življenja na naši ljubi Zemlji.

Bomo poleg modnih dodatkov, lahko v bližnji prihodnosti kupili še kak drug, naravno barvan izdelek?

Vedno dopuščam prostor in možnost za dodatno razširitev svoje ponudbe, ki se oblikuje predvsem na podlagi povpraševanja.

Poleg modnih dodatkov že zdaj izdelujem tudi dekor za dom, dodatke, kot so na primer jedilni prtički in prti. Navdušena sem tudi nad “furoshiki” krpami, v katera sem letos zavijala darila. Uporabljam jih tudi za prekrivanje pustih cvetličnih loncev. (Sem ponosna lastnica plumerije, rože, ki v Polineziji raste skoraj na vsakem vogalu,v Sloveniji pa je potrebno kar nekaj truda, da dočakaš njeno prvo cvetenje. Zato sem tudi njej podarila lepo naravno “oblekico” barvano z orehovo lupino).

Neskončno mi je všeč naravni element, ki nas tudi v betonskem bloku spomni na to, da je narava vedno blizu nas, v nas.

Kje si lahko ogledamo Eko-la izdelke in jih seveda tudi naročimo? 

Vsa moja trenutna ponudba se nahaja na moji spletni strani, prav tako pa lahko stopite v stik z mano na Eko-la Facebook strani.