Sobne rastline vašemu prostoru dodajo zelo veliko, še posebej, če nimate lastne zelenice ali terase oziroma zunanje površine. Ne samo, da rastline v prostor dodajo barve in življenje, ampak ponujajo tudi čudovit dekor na način, da prosto delajo eleganten.

A zapomniti si je treba nekaj pomembnega: ker so sobne rastline ponavadi omejene na manjše lonce, te rastline nimajo stalnega dotoka hranilnih snovi, ki sicer prihajajo iz tal. Sčasom se hranila v zemlji izčrpajo in vaše rastline lahko trpijo. Naučite se, kako gnojiti sobne rastline in poskrbite, da bodo videti srečne!

Kakšno gnojilo bi naj uporabili?

Niso vsa gnojila enakovredna – v resnici je običajno, da ljudje uporabijo napačno vrsto ali preveč gnojil in tako ‘ubijejo’ svoje rastline. Uporabite vodotopno gnojilo, z bogato ribjo emulzijo. Vse kar je organskega, bo vaši rastlini dlje časa dajalo hranila, kot kemična gnojila.

Kako uporabiti gnojilo?

To je lažje, kot si mislite. Razredčite vodo, s katero zalivate, s polovico ali četrtino čajne žličke gnojila. Dober nasvet je tudi ta, da rastlino zalijete, preden jo pognojite. Gnojilo preprečuje izgorevanje korenin, vlažna zemlja pa pomaga, da se gnojilo bolje absorbira. Če pa vas skrbi, da bodo rože zaradi organskih sestavin smrdele, pa bodite toliko skrbni, da izpraznite podstavke z odvečno vodo!

Kdaj uporabiti gnojilo?

Rastline nahranite vsake dva do tri tedne, od konca marca do sredine septembra, nato pa jih pustite počivati. Ko se dnevi krajšajo in so rastline deležne nekoliko manj svetlobe, ne porabijo toliko vode in hranil.

Rastline, ki jih ni dobro pogosto gnojiti

Sukulenti ali kaktusi ne marajo preveč gnojil na osnovi dušika. Zato jih dodatno nahranite enkrat na mesec in pol. Posadite jih raje v kakovostno zemljo in kompost ter si prihranite večkratno gnojenje.