… je slogan Vesne Žagar, ki izvaja terapije za boljše počutje, sprostitev in zdravje. Zanimale so nas te terapevtske roke, zakaj in predvsem kdaj, jih obiskati.

Z Vesno se je pogovarjala Mateja P. Kristanič

Vaš seznam aktivnosti je zelo velik in pester. Ukvarjate se z različnimi terapijami, od uradne medicine, do alternativne in energetske. Raziskujete tudi področja duhovne prakse, pod katera spadajo hipnoze, kristali … Skratka, na zelo številnih področjih skušate ljudem pomagati do boljšega počutja in sprostitve. Povejte nam kaj več o teh svojih dejavnostih, kdaj in kako ste pričeli z njimi?

»Zame se je vse pričelo z diplomo na področju fizioterapije. Takrat sem stopila na pot raziskovanja telesa. Z leti sem potem fizičnemu vidiku fizioterapije, dodala še čustveno plat iz alternativnih ved in vso znanje med seboj povezala v eno čudovito celoto.

Včasih me kdo vpraša, ali imam čarobno palčko in lahko rešim vse težave. Seveda ne, lahko pa s terapijo, ki jo po pogovoru individualno izberem, podprem vaše telo in mu pomagam na poti do boljšega počutja.«

“Včasih me kdo vpraša, ali imam čarobno palčko in lahko rešim vse težave.”

Kje ste poleg fakultetne izobrazbe, pridobili vsa znanja in koliko prakse je že za vami?

»Kot že omenjeno, je moja osnova diploma iz fizioterapije, ki sem jo pridobila pred dvanajstimi leti. Zatem sem se udeležila mnogih mednarodnih, certificiranih tečajev in s tem pridobila certifikate za Bownovega terapevta, limfoterapevta po dr. Voddru, hipnoterapevta. Ker rada raziskujem, sem pridobila tudi dodatna znanja na področju gibanja, fascij in tradicionalne kitajske in evropske medicine.«

Ker Bownova terapija ugodno vpliva na živčevje, po njej opazimo globok občutek sproščenosti, miru.

Ukvarjate se tudi z Bownovo terapijo. Za kakšen pristop gre pri Bownovi terapiji? Kdaj in zakaj jo predvsem uporabiti?

»Bownova terapija je nežna, neboleča manualna tehnika, kjer s pomočjo dotikov na točno določenih mestih, sprožimo proces samozdravljenja in dosežemo ravnovesje v telesu. Hkrati spodbudimo tudi energijski pretok.

Terapevti z dotikom v telo vnesemo dražljaj v določenem zaporedju, potem pa naredimo kratek premor, kar je posebnost terapije, in s tem damo priložnost, da se telo na dotik odzove.

Terapijo se priporoča pri vseh starostih, od novorojenčkov do starostnikov, v nosečnosti,  pri športnikih. Zelo je učinkovita pri:

  • poškodbah, bolečinah v hrbtu, vratu,
  • glavobolih, migrenah, vnetjih sinusov,
  • akutni in kronični utrujenosti, stresu, napetosti, blagi anksioznosti,
  • težavah s sklepi (poškodbe, vnetja, otekline, zmanjšana gibljivost),
  • težavah v prebavnem sistemu (zaprtje …),
  • hormonskem neravnovesju,
  • težavah z rodili, zanositvijo, v nosečnosti (bolečina v križu, medenici, otekanje nog, strah pred porodom …),
  • multipli sklerozi, Parkinsonovi bolezni,
  • stanju po možganski kapi …

Še posebno dobre odzive na terapijo pokažejo dojenčki in otroci. Lahko jim pomagamo pri krčkih in kolikah, bolečem izraščanju zobkov, refluksu, porodnih travmah in nespečnosti.

Ker terapija ugodno vpliva na živčevje, po njej opazimo globok občutek sproščenosti, miru. Morebitne bolečine so manjše, gibljivost se izboljša.«

Kje vas lahko naše bralke in bralci najdejo?

»Nahajam se v Velenju, kjer imam svoje prostore. Vse info so pa tudi na mojem Facebook profilu