Po vseh sladkarijah, obilnih večerjah in kosilih ter peninah, kuhanemu vinu in vroči čokoladi, ki smo si jih privoščili konec leta, ni čudno, da si januarja želimo predvsem solat in vode. Precej pogosto so novoletne zaobljube tiste, zaradi katerih posamezniki januarja precej zdravo zaživijo, kar vključuje tudi ‘oddih’ od alkohola v prvem mesecu leta.

Če ste med tistimi, ki ste se odločili za brezalkoholno dieto, pa že zdaj veste, da vas vmes čaka kakšen rojstni dan ali družinsko kosilo, smo za vas našli 4 odlične recepte za brezalkoholne koktajle, v katerih boste prav tako neizmerno uživali. ‘Dry January’ (suh januar op.p.) je odlična priložnost, da vidite, kako vaše telo reagira brez pijače (tudi kozarec vina pri kosilu ali pivu pri filmu šteje). Morda boste bolje spali, shujšali, morda celo izboljšali svoj imunski sistem. Morda se celo odločite, da boste konzumirali manj alkohola in prisegali na moktajle (brezalkoholne koktajle).

ŠPRICER Z GRENIVKO IN INGVERJEM

Kaj potrebujete:
grenivkin sok,
– ingverjevo pivo (dobite ga v vseh bolje založenih supermarketih),
– ledene kocke,
– brusnice in metini listi (za okrasitev, ni pa nujno)

Visok kozarec napolnite z ledenimi kockami in ga napolnite do 1/3 z grenivkinim sokom. Preostali 2/3 napolnite z ingverjevim pivom, nato pa po želji dodajte nekaj brusnic in listov mete za okras!

MOKTAJL Z RDEČO POMARANČO IN GRANATNIM JABOLKOM

Kaj potrebujete:
– 60 ml sveže stisnjenega soka iz rdečih pomaranč,
– 60 ml soka granatnega jabolka,
– 30 ml sveže stisnjenega limetinega soka,
– čajna žlička agavinega sirupa,
– ščepec kurkume,
– voda z mehurčki,
– ledene kocke.

Napolnite nizek kozarec z majhno količino ledenih kock. V mešalnik za koktajle dodajte sok pomaranče, granatnega jabolka, limete, agave ter kurkumo. Dodajte pest ledu in močno stresajte vsaj 30 sekund. V pripravljen kozarec precedite zmes rdeče pomaranče. Vrh pa lahko po želji okrasite s krhljem pomaranče.

PENEČI JABOLČNI MOKTAJL

Kaj potrebujete:
– sok granatnega jabolka,
– sveži ingver,
– cimetovo palčko,
– javorjev sirup,
– peneče jabolčno vino (cider),
– voda z mehurčki,
– zdrobljen led,
– na tanko narezano jabolko.

Začnete s pripravo sirupa iz granatnega jabolka. Zreducirate 240 ml soka granantnega jabolka, na 80 ml soka s svežim ingverjem in cimetovo palčko. Precedite sirup in dodajte nekaj kaplic javorjevega sirupa. Nato zmešajte pijačo. Dodajte jabolčni cider, vodo z mehurčki in sirup granatnega jabolka. Vse skupaj prelijte čez led in postrezite s tanko narezanimi krhlji jabolka.

MOKTAJL IZ KUMARIC

Kaj potrebujete:
– velika kumarica,
– 240 ml vode,
– 2 limeti,
– 3 žlice metinih listov,
– 2 žlici javorjevega sirupa,
– ščepec soli,
– 240 ml vode z mehurčki,
– 2 pesti ledu, oz. po občutku.

Olupite in narežite na koncke veliko kumarico, nato jo dajte v hitri mešalnik (blender). V mešalnik dodajte še navadno vodo, sok 2 limet, 3 žlice metinih listov, 2 žlici javorjevega sirupa ter ščepec soli. Mešajte, dokler zmes ni popolnoma gladka. Kumarčni sok precedite skozi fino cedilo ali gazo, v vrč. Vrču dodajte vodo z mehurški in ledene kocke. Postrežite v kozarcih s kockami ledu, za okras pa dodajte rezino kumare in nekaj mete.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

5 kozarcev, ki jih morate nujno imeti doma