Mednarodni vodnik Gault&Millau Slovenija je svoje spletno izobraževalno središče Znanje pod kapo obogatil z novimi video delavnicami in nasveti vrhunskih slovenskih chefov in sommelierjev. Projekt, katerega poslanstvo je promocija gostinskih poklicev in povrnitev njihovega ugleda, je sprva obsegal serijo dogodkov, zadnji dve leti pa navdušuje v spletni različici. Tam so izobraževalne vsebine brezplačno na voljo za vse dijake in študente gostinskih šol, njihove mentorje ter mlade kuharje, natakarje in barmane.

Vsem navedenim je namenjena tudi letošnja novost – spletni pogovor v živo s chefom Juretom Tomičem iz brežiške Ošterije Debeluh, v katerem lahko aktivno sodelujejo 16. decembra ob 10. uri na Facebook strani Gault&Millau Slovenia.

Spletno izobraževalno središče Znanje pod kapo je bilo prvenstveno razvito kot nadomestilo za delavnice v živo, katerih izvedba je bila zaradi epidemije onemogočena. Njegova vloga pa je naglo zrasla, saj je središče postalo agregat izobraževalnih pripomočkov in gradiv ter osrednji komunikacijski kanal, na katerega se učenci in mentorji radi vračajo.

Četudi je prednostno namenjeno dijakom in mentorjem srednjih in višjih gostinskih šol, sokakovostne, zanimive in vselej dostopne vsebine brezplačno na voljo vsem zainteresiranim. »Odličen odziv mentorjev gostinskih šol in dijakov samih nas je gnal naprej, da nadaljujemo s pripravo novih izobraževalnih vsebin,« pravi Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.

»Po besedah profesorjev vsebine Znanja pod kapo služijo kot izjemno dobrodošel učni pripomoček in motivacija mladim za izbor gostinskih poklicev. Zato je bila tudi njihova pobuda, da z delavnicami nadaljujemo naprej.« Novo sezono izobraževalnega projekta je tudi tokrat podprlo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki se zaveda pomena promocije gostinskih poklicev za nadaljnji uspešen razvoj te ključne gospodarske dejavnosti.

Spodbujanje gostinskih poklicev z zvezdniki slovenske gastronomije

Mira Šemić si skozi svojo bogato kariero prizadeva za povrnitev ugleda gostinskih poklicev ter predstavitev njihovih lepot in prednost: »Verjamem, da je znanje prava pot do dviga kakovosti na področju gastronomije.« Da bi še dodatno pritegnila pozornost mladih, je v projekt Znanje pod kapo vključila tudi vrhunske domače predstavnike iz sveta gastronomije.

Letošnja edicija Znanja pod kapo tako med glavnimi vsebinami izpostavlja video delavnico s chefom Juretom Tomičem, v kateri je gostil dijaka novomeške gostinske šole, pogovor z Grego Repovžem, najboljšim sommelierjem po izboru Gault&Millau 2021, ter pogovor z Ano Roš, ki je z mladimi delila svoje izkušnje in poskrbela tudi za motivacijski nagovor. Poleg rednih vsebin pa so na voljo še mnogi uporabni nasveti in triki velikih mojstrov ter odzivi sodelujočih dijakov, ki poskrbijo za dodaten zagon pri ustvarjanju in raziskovanju.

Nadgradnja vsebin s spletnim pogovorom v živo

»Zavedam se, kako zelo si dijaki želijo direktnega stika s chefi. Prav zato smo iskali rešitev, kako jim približek srečanja v živo omogočiti tudi v teh časih, ki dogodkom niso naklonjeni,« odločitev o letošnji izvedbi spletnega pogovora pojasni Mira Šemić.

Dogodek se bo odvil 16. decembra ob 10. uri v novomeški Srednji šoli za gostinstvo in turizem, prenos v živo pa bo potekal na Facebook strani Gault&Millau Slovenia. Vsem zainteresiranim bo tako omogočeno zastavljanje vprašanj chefu Juretu Tomiču ter druženje z njim v virtualnem svetu.

Povabilo gostinskim šolam iz vse Slovenije

Tudi tokrat bo Gault&Millau Slovenija k ogledu vsebin na izobraževalnem središču Znanje pod kapo osebno povabil vse slovenske gostinske šole. Povabilo pa velja tudi za vse, ki se navdušujejo nad gastronomijo in morda že razmišljajo, da bi se preizkusili v gostinskih poklicih.

Čim bodo razmere dopuščale, bo projekt ponovno izveden tudi v svoji prvotni obliki, kot serija dogodkov. Do tedaj pa bo organizacijska ekipa z Miro Šemić na čelu poskrbela za redno dopolnjevanje vsebin. Znanje pod kapo bo tako z novim sklopom vsebin postreglo že spomladi. Do izobraževalnega središča Znanje pod kapo lahko prosto dostopate na spletni strani.