Julijske Alpe, katerih najvišja gora Triglav, z višino 2864 m, leži v osrčju Triglavskega narodnega parka, edinega narodnega parka v Sloveniji, so vse bolj priljubljena pohodniška destinacija. V gore vsakoletno zahaja vse večje število turistov, tako poleti kot pozimi. S tem pa žal prihaja tudi do vse več nesreč in s tem posredovanj gorske reševalne službe.

Gorska reševalna služba je ena najstarejših tovrstnih organizacij. Deluje na prostovoljski bazi, slovenski gorski reševalci pa vsakoletno posredujejo v vse številčnejših nesrečah turistov v slovenskih gorah.

Namen iniciative, ki jo začenja hotel Sunrose 7

V butičnem hotelu Sunrose 7, edinem v Sloveniji nagrajenim s kar dvema mednarodnima trajnostnima certifikatoma – Travelife in Green Key, ter Bohinj ECO Hotelu, si prizadevajo tudi za družbeno korist, zato poleg različnih donacij, podpore športnikom in lokalni skupnosti spodbujajo tudi iniciativo za donacije gostov v namen dobrodelnosti. Njihovi gostje so aktivni turisti, ki zahajajo v gore v vseh sezonah.

2,864 za Gorske reševalce

Z iniciativo “2,864 za Gorske reševalce” omogočajo in posredno organizirajo pomoč Gorski reševalni zvezi Slovenije tako, da goste, ki bivajo v njihovih namestitvah, spodbujajo k donaciji vsaj 2,864 EUR, s čimer gostje pomagajo gorskim reševalcem s prepotrebnimi sredstvi za nakup njihove delovne opreme, za izobraževanja, vaje ter ostalo.

Iniciativa za donacijo gorskim reševalcem 

Pobudnik iniciative Anže Čokl razloži: “Kot pogost obiskovalec gora že vrsto let občudujem delo slovenskih gorskih reševalcev. Moja želja je, da bi s to akcijo prebudili tudi druge ponudnike turističnih namestitev, da se pridružijo ozaveščanju in iniciativi ter s svojimi gosti skupaj pripomorejo plemenitemu delu gorskih reševalce.” 

INTERVJU: Janez Rozman, predsednik GRZS

Pred poletno turistično sezono so se v hotelu pogovarjali z Janezom Rozmanom, predsednikom GRZS, o popularizaciji gora in s tem povezanim porastom nesreč, o razlogih za nezgode turistov in tudi delu, organizaciji in težavah gorskih reševalcev na terenu ter lepih (in tudi manj lepih) izkušnjah z reševalnih akcij. Intervju je dostopen TUKAJ.