Na novinarski konferenci v Minoritski cerkvi, na kateri so bili prisotni Aleksander Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, predstavniki pokroviteljev Festivala Lent, Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, in producenti letošnjega Festivala Lent smo predstavili program festivala, pomembne novosti in informacije o Festivalu Lent 2022.

Beseda direktorja, Vladimirja Rukavine, direktorja Narodnega doma Maribor in Festivala Lent 

Ustvarjati festival in ustvariti mesto, kjer je lepo živeti.
“Ko smo leta 1993 pripravili prvi Festival Lent, nas je gnala želja dokazati, da Maribor ni sivo in mrtvo mesto, temveč v njem brbota od ustvarjalnosti. Da je mesto, ki ga je kriza najbolj prizadela, v katerem pa vseeno za ogled kvalitetne kulturne ponudbe ni treba po vstopnico in v dvorane, temveč je dovolj, da se sprehodiš do Drave. Da je mesto, v katerem je kultura tako pestra, da se v njej najde vsakdo. In tako dostopna, da tudi najtanjša denarnica ni ovira. Skoraj 12 milijonov obiskovalcev, kolikor jih je v treh
desetletjih obiskalo festivalske prireditve, je dokaz, da smo razmišljali pravilno.
Formula, ki smo jo razvili, je torej prava. Še posebej danes, ko se tudi festivali vse bolj zapirajo ter komercializirajo in se na vsakem koraku soočamo s težnjami, da tudi kultura in umetnost postaneta tržna dobrina na voljo zgolj tistim, ki si ju lahko privoščijo. Ker je Narodni dom Maribor javni zavod, preprečevanje takšnega razvoja ni le naš cilj, temveč poslanstvo.
Kolikšna je vrednost festivala, ki poskrbi, da ima vsakdo možnost obiskati brezplačen koncert klasične glasbe, da lahko starši večer za večerom brez nakupa vstopnic peljejo otroke na ogled prav njim namenjene predstave, da ima staro in mlado možnost odkrivati nove svetove na žanrsko pestrih prireditvah in razvijati nove spretnosti na ustvarjalnih delavnicah, za katere prav tako ni treba odšteti niti centa, znajo najbolje oceniti v mestih, kjer takšnega festivala ni.
Naša formula torej ni le prava, temveč tudi dragocena. Njena vrednost pa se ne meri v evrih in centih, temveč v kvaliteti življenja slehernega Mariborčana. Kljub temu moram spregovoriti tudi o denarju. Zahteve in želje so velike, izvedba vsake prireditve pa stane. Odri stanejo. Tehnika stane. Promocija stane. Predvsem pa je treba umetnikom in ustvarjalcem njihovo delo pošteno plačati. Tudi to je naše poslanstvo. Zato je tudi na Festivalu Lent za nekaj prireditev potrebna vstopnina. Skromna, če jo primerjamo s komercialnimi festivali.
Tukaj se moram iskreno zahvaliti našim pokroviteljem in donatorjem, predvsem generalnemu pokrovitelju Zavarovalnici Sava, ki je z nami vse od prvega festivala. Brez njih bi bil delež plačljivih prireditev nedvomno večji, vstopnine pa višje. Hvala tudi vsem obiskovalcem, ki kupite vstopnico. S tem
ne podpirate le naših naporov, da na Festival Lent pripeljemo čim več čim kvalitetnejših izvajalcev, temveč tudi izvajalce same. Hvala vam za razumevanje, hvala za podporo. Tudi tako lahko lentanje širimo v poletje. Zato vam že sedaj kličem tudi dobrodošlico na Lentu po Lentu.

Festival Lent 2022, novinarska konferenca

Trideseti Festival Lent se dogaja v mestu, ki se pospešeno oblači v lepša oblačila. Prenovljeno podobo imajo trgi, promenada v parku, Sodni stolp, ki je eno najbolj priljubljenih festivalskih prizorišč … Lepšo podobo dobiva tudi nabrežje Drave, dolga leta glavna festivalska žila, ki je z množicami obiskovalcev napajala njegovo srce. Veselimo se prenove, saj z urejenim nabrežjem in infrastrukturo nove kvalitete ne bo pridobilo le mesto, temveč prav gotovo tudi Festival Lent. Optimistično torej zremo v prihodnost, v
kateri bosta tako festivalsko dogajanje kot mesto še privlačnejša. Tako Mestna občina Maribor kot mi imamo namreč isti cilj: Maribor razvijati v mesto, kjer bo lepo živeti in katerega bo vredno obiskati. Kakšen pomen imata v tej luči kultura in z njo povezan kulturni turizem, ni potrebno posebej poudarjati.
Prepričan sem, da vsi, ki mestu želimo dobro, vemo: le, če bomo Mariborčani redno obiskovali koncerte, gledališke in plesne predstave, razstave, predavanja in delavnice, si bomo resnično lahko rekli meščani.
In le, če bo Maribor v nenehnem stiku s svetovnimi umetniškimi in kulturnimi tokovi, in bodo k nam prihajali ustvarjalci ter obiskovalci od blizu in daleč, se bo razvijal v sodobno, živahno urbano središče, kakršnega si vsi želimo in kakršnega bodo z zanimanjem obiskovali tudi turisti.
Da se da, smo v Narodnem domu Maribor že pokazali. Da znamo, smo že dokazali. Da je potrebno, potrjujete vi, obiskovalci, Lentarji. Ker ste množično z nami iz leta v leto, iz desetletja v desetletje, vemo, da bodo tudi letos festivalska prizorišča polna. Spet bo živahno pod odri, v parku, na trgih in na ulicah.
Tridesetič bomo skupaj stopili v poletje. V mestu, ki ni sivo, temveč polno barv. V mestu, v katerem je tudi po zaslugi Festivala Lent lepo živeti.”