Po prebiranju naslovnic o vojni v Ukrajini in političnih nemirih drugod po svetu, o globalni pandemiji in poglabljanju podnebne krize težko ostajamo optimistični. Vendar še nikoli nismo tako zelo potrebovali upanja. V pričujoči knjigi ‘nalezljivega optimizma in dramečega poziva k ukrepanju’ se Jane Goodall, najslavnejša še živeča naravoslovka na svetu, in pisec Doug Abrams v zaupnem pogovoru, ki vabi k premisleku, podajata na področje enega od najbolj želenih in najmanj razumljenih odrazov človeške narave: upanja.

“Ta prepričljivi in razsvetljujoči dvogovor o upanju je poln pretanjene duhovitosti, znanstvenih dejstev, poročil o uspehih lokalnih skupin, sočutja ter duhovne globine, ki skupaj krepijo mantro Goodallove: Skupaj zmoremo. Skupaj bomo.” -Booklist

Knjiga je polna zanimivih dialogov in slik z Janine navdihujoče poklicne poti in ponuja nadvse oseben pogovor z eno od najbolj priljubljenih osebnosti na svetu. Jane prvič predstavi zgodbo o svoji poti do glasnice upanja: od odraščanja med drugo svetovno vojno prek let, ki jih je preživela v Gombeju v Tanzaniji, pa vse do spoznanja, da mora prevzeti vlogo zagovornice okoljske pravičnosti, zapustiti gozd in oditi v svet.

Podrobno spregovori o silah, ki so oblikovale njen upanja polni pogled na svet, pojasni, kako gleda na preteklost, ter opiše, kako vidi svojo naslednjo (in morda zadnjo) pustolovščino.

JANE GOODALL IN DOUGLAS ABRAMS Z GAIL HUDSON: KNJIGA UPANJA – Priročnik za preživetje v časih preizkušnje

Jane Goodall se v Knjigi upanja osredotoča na ‘štiri razloge za upanje’: neverjeten človeški um, trdoživost narave, moč mladih in neuklonljiv človeški duh. Skozi pripovedi o izjemni poklicni poti, prepleteni z vznemirljivimi raziskavami, se Knjiga upanja dotika ključnih vprašanj, kakršna so: Kako ohraniti upanje, ko se vse zdi brezupno? Kako privzgojiti upanje našim otrokom? Kako se spopasti s prihodnostjo?

Mnenje urednice o knjigi: Izjemno navdihujoča knjiga o upanju v svetu, kjer se zdi, da ga je vse manj, v svetu, v katerem večina ljudi prihodnost človeka vidi kot temno, strašno, če ne celo katastrofično. Jane Goodall – vrhunska znanstvenica in okoljevarstvenica, fascinantna in navdihujoča ženska, ki je življenje posvetila proučevanju šimpanzov, človekovih najbližjih sorodnikov, ki je ogromno časa preživela v afriških gozdovih in ki je vseskozi skrbela za dobrobit ljudi, živali in narave, katere del smo vsi – sicer opiše vse strahote, ki nas čakajo, naslika nam temno prihodnost, ki se lahko uresniči, hkrati pa pove, da verjame v človeka, da verjame v skupnost in da verjame v našo sposobnost, da stvari obrnemo na bolje.

Navdihujoče branje, iz katerega veje za današnji čas še kako potreben optimizem.